U SLOVENIJI NOVI SKOK BROJA ZARAŽENIH: Duplo više novozaraženih nego pre sedam dana, razmatra se novo skraćenje karantina
Foto: EPA / Igor Kupljenik

omikron soj korone

U SLOVENIJI NOVI SKOK BROJA ZARAŽENIH: Duplo više novozaraženih nego pre sedam dana, razmatra se novo skraćenje karantina

Region -

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 6.918 novih slučajeva zaraze korona virusom, oko 50 odsto više nego pre sedam ;dana, a vlada zbog ozbiljnosti situacije razmatra skraćivanja karantina i druge moguće ;mere.

Privredna komora upozorila je da radne procese potencijalno ugrožava širenje omikron varijante virusa i posledično veliki broj zaposlenih koji moraju ostati kod kuće u izolaciji zbog zaraze ;ili u karantinu kao kontakt.

Predstavnik Komore Aleš Kantaruti izjavio je da privreda zato traži uvodjenje kraće, petodnevne izolacije, umesto trenutno važeće sedmodnevne, s time da bi za izlazak iz karantina bio potreban negativan test na korona virus, prenela je Hina.

Kako javljaju slovenački mediji, epidemiolozi i vlada naklonjeni su takvom rešenju koje bi moglo stupiti na snagu naredne nedelje ako ga vlada odobri.

Zbog velikog broja zaraza i izolacije problemi su i sa zaposlenima ;u zdravstvenom sistemu i školstvu, ali ministar zdravlja Janez Poklukar kazao je juče da će, dodje li do zatvaranja, ;obrazovni sistem biti poslednji i da će se insistirati da u većini škola nastava bude u učionicama.

Slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je da je u 24 sata s ;13.881 testiranjem potvrdjeno 6.918 infekcija, što znači da je 50,6 odsto nalaza bilo pozitivno, te da se ozbiljna situacija zbog širenja omikron varijante u populaciji nastavlja.

Akcija masovne vakcinacije širom države, započeta juče, danas se nastavlja i završiće u subotu.

Najviše je onih koji traže dodatnu buster ili drugu dozu, dok je broj onih koji se odlučuju za prvu dozu vrlo mali.

Prema podacima ministarstva zdravlja, do sada se u Sloveniji osnovnim dozama zaštitilo 57 odsto populacije, barem ;prvu dozu primilo je oko 60 odsto stanovništva, a skoro trećina je dobila i dodatni buster.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track