SLOVENIJA UKIDA VEĆINU MERA: Nema kovid-potvrda, otvaraju se klubovi, kafići ponovo rade do kasno...
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

povratak u normalu

SLOVENIJA UKIDA VEĆINU MERA: Nema kovid-potvrda, otvaraju se klubovi, kafići ponovo rade do kasno...

Region -

Vlada Slovenije danas je donela odluku o ukidanju kovid-potvrda i samotestiranja učenika, a više neće biti ni besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima.

."Od ponedjeljka, 21. februara, napuštamo proveru PCT statusa (preboljeli, cepljeni, testirani), osim u bolnicama, domovina za stare i nemoćne, zatvorima i sličnim delatnostima", rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar.

On je dodao da je već na snazi odluka po kojoj više nema provera kovid-statusa na granicama pri ulasku u Sloveniju.

Testiranje u školama se takođe ukida, ali će učenici u razredu i dalje treba da nose maske, prenosi Hina.

Poklukar je rekao da je vlada odlučila da se intenzivno nastavi s prilagođavanjem mera epidemiološkoj situaciji koja se popravlja, ali da i dalje treba primenjivati osnovne protivepidemijske i higijenske mere.

U uslužnim delatnostima od ponedeljka se takođe ukidaju ograničenja vezana uz broj stranaka u istom prostoru, a ponovo se otvaraju raditi diskoteke i noćni klubovi.

Potrošači i zaposleni u raznim delatnostima od ponedjeljka više neće kovid-potvrdama morati da dokazuju svoj status pri ulasku u preduzeća, prodavnice, tržne centre, restorane i druge uslužne delatnosti.

Iato tako, u turističkim smeštajnim objektima više neće važiti dosadašnja ograničenja broja korisnika, a restrikcije se ukidaju i u radu ugostiteljskog sektora, što se odnosi i na ograničenje vremena njihova rada.

"I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno, neku ćemo meru dodati ili ponovo uvesti, no nadam se da to neće biti potrebno", rekao je Poklukar.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track