KOGA JANŠA ŠALJE U KIJEV Potpukovnika iz Ministarstva odbrane prebacuju u diplomatiju! Diplomate odbile odlazak u ratnu zonu
Foto: EPA / Roman Pilipey

sLOVENAČKA KLACKALICA

KOGA JANŠA ŠALJE U KIJEV Potpukovnika iz Ministarstva odbrane prebacuju u diplomatiju! Diplomate odbile odlazak u ratnu zonu

Region -

Slovenačka vlada planira da na dodatnoj sednici vlade usvoji odluku o slanju tima kako je navedeno dobrovoljnih diplomata u ukrajinsku prestonicu, ali kako saopštavaju slovenački meiji ne iz Ministarstva spoljnih poslova, nego iz Ministarstva odbrane.

Ovu informaciju najavio je i slovenački premijer Janez Janša na Tviteru, da ta država članica EU i NATO vraća svoje diplomatsko predstavništvo u Kijev i očekuje se da će na sednici biti imenovan i otpravnik poslova. Takođe javljaju slovenački mediji očekuje se da će Janez Janšta na vanrednom samitu EU o ovoj odluci obavestit lidere EU i NATO.

Kako javlja portal 24ur, pozivajući se na nezvanične, ali pouzdane informacije, Ministarstvo spoljnih poslova već nekoliko dana grčevito traga za dobrovoljcem koji bi bio spreman da rizikuje svoj put i rad u opkoljenoj prestonici Ukrajine, ali nije bio među timom Anžeta Logara ( slovenački šef diplomatije) u Mladici. Tako se Vlada obratila Ministarstvu odbrane i pronašla oficira, potpukovnika, koji je trebalo da bude privremeno premešten u diplomatsku službu, zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova i sa ekipom poslat u Kijev.

Situacija u Kijevu nije najbolja, ruska vojska je potisnuta malo dalje od centra grada, ali su severni delovi gotovo svakodnevno granatirani raketama i granatama.

Ovo je veoma neobičan potez mešanja vojske, politike i diplomatije, što nije novo rešenje Janeza Janše. On je svog dugogodišnjeg prijatelja i penjačkog partnera, brigadnog generala Bojana Pograjca, nekoliko puta slao iz vojske u politiku, a potom nazad u vojsku. Iz vojske je u kabinet za državnog sekretara odveo Janša -Pograjca, koji je prisustvovao i premijerovoj poseti Kijevu, a sada bi trebalo da ode u diplomatske vode, za ambasadora u Poljskoj.

Janez Janša je planirao posetu Kijevu neposredno pre početka invazije i time ugrozio članove delegacije, koji su posetu pripremali sa bezbednosnog i protokolarnog stanovišta. Pošto je izbio rat, nekoliko dana su pokušavali da evakuišu člana delegacije, što im je na kraju i uspelo uz pomoć drugih zemalja EU. Iako je situacija u Kijevu sada još gora nego na početku rata, premijer tamo šalje neobičnu vojno diplomatsku misiju, koja neće moći da obavlja mnogo diplomatskih poslova, a njihovo prisustvo biće moćan simbol sa obiljem rizika.

Janša: Slovenija će uskoro vratiti svog diplomatskog predstavnika u Kijev Najavljujući da će u Kijev poslati slovenačkog diplomatskog predstavnika, premijer je na internetu napisao da je „Ukrajini potrebna i direktna diplomatska podrška kako bi se što pre okončala agresija i mir“.

„Ako cela EU nema u diplomatskom koru nekoga ko je bar hrabar kao vatikanski diplomata, onda nismo dostojni da imamo diplomatiju“, rekao je on i dodao da to važi i za slovenačku diplomatiju.

On je već istakao da je važno da drugi šefovi država posete Ukrajinu i pokažu podršku, a da EU vrati predstavnika u Kijev.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track