OPOZICIJA OPTUŽILA JANŠU DA UGROŽAVA INTERES I BEZBEDNOST SLOVENIJE: Kritikuju odluku o slanju diplomatske misije u Kijev!
Foto: EPA / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

tenzije oko ukrajine

OPOZICIJA OPTUŽILA JANŠU DA UGROŽAVA INTERES I BEZBEDNOST SLOVENIJE: Kritikuju odluku o slanju diplomatske misije u Kijev!

Region -

Slovenačka opozicija protivi se najavama vlade premijera Janeza Janše o slanju diplomatske misije u Kijev koju bi predvodio oficir slovenačke vojske, privremeno prebačen u ministarstvo spoljnih poslova.

"Predsednik vlade najavljuje slanje vojne naoružane misije u Kijev, što je nepotrebno izazivanje i potez koji može ugroziti interese Slovenije i bezbednost naših državljana", izjavila je danas predsednica Socijalnih demokrata (SD) evroparlamentarka Tanja Fajon.

Ona je upitala zašto se misija šalje u Kijev, a ne u Lavov "gde je trenutno smeštena većina diplomata" i kako će se reagovati ako predstavnici misije budu napadnuti, prenosi Hina. Prema njenim rečima umesto sadašnjih spoljnopolitičkih poteza Janšine vlade Slovenija mora imati jedinstvenu spoljnu politiku.

Ovakva politika vlade je, navela je, bezglava, neusklađena i jednostrana.

Slične oštre izjave protiv takve misije dali su odvojeno i predsednici ostale tri stranke, udružene u predizbornu Koaliciju ustavnog luka (KUL), poručivši da krizu u Ukrajini Janša koristi u predizborne svrhe.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije je u saopštenju demantovalo tvrdnje opozicionih čelnika da će diplomatska ekipa koju namerava sastaviti vlada i poslati ovih dana u Kijev kao izraz pomoći i solidarnosti s napadnutom državom biti "naoružana diplomatska misija".

Navedeno je da će u njoj biti članovi iz više ministarstava koji imaju iskustvo u međunarodnim misijama, pa i sa vođenjem evropskih diplomatskih predstavništava, te da će redovne diplomatske aktivnosti voditi u skladu sa zakonom.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track