SLOVENIJA SE PRIDRUŽLA MASOVNOM PROTERIVANJU RUSKIH DIPLOMATA: Iz Ljubljane odlazi njih 9! Ambasadoru uručena NOTA
Foto: EPA / Igor Kupljenik

Zbog masakra u Buči

SLOVENIJA SE PRIDRUŽLA MASOVNOM PROTERIVANJU RUSKIH DIPLOMATA: Iz Ljubljane odlazi njih 9! Ambasadoru uručena NOTA

Region -

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u odbranu ambasadora Ruske Federacije Timura Ejvazova i obavestilo ga o odluci o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja Ambasade Ruske Federacije.

Ruski ambasador je takođe „izrazio najoštriji protest i užas zbog pokolja ukrajinskih civila u Buči i drugim gradovima, koji su otkriveni poređenjem objavljenih satelitskih i drugih snimaka nakon oslobođenja od okupacije ruskih agresora“.

„Slovenija će zajedno sa svojim partnerima i saveznicima u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom učiniti sve da počinioci odgovaraju za ove gnusne zločine“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U skladu sa članom 11. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država prijema ima mogućnost da zahteva od strane diplomatske ili konzularne misije da prilagodi broj osoblja u okviru onoga što je razumno i uobičajeno s obzirom na okolnosti i situaciju u državi prijema i potrebe dotične diplomatske misije.

„U tom smislu, Republika Slovenija je odlučila da uskladi broj članova diplomatskog predstavništva Ruske Federacije sa brojem članova diplomatskog predstavništva Republike Slovenije u Moskvi“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sajtu Ambasade Slovenije u Moskvi navedeno je deset zaposlenih u ambasadi, a na sajtu Ambasade Rusije u Ljubljani 19.

Više od 100 ruskih diplomata proterano iz EU

Švedska je već najavila da će proterati troje ruskih diplomata, a Italija 30 ruskih diplomata. Danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofo je, međutim, najavio da će 15 ruskih „obaveštajaca“ registrovanih kao diplomate biti proterano zbog špijunaže.

Proterivanje ruskih diplomata u ponedeljak su najavile i Litvanija, Nemačka i Francuska. Više od 120 ruskih diplomata proterano je iz zemalja EU u poslednjih 48 sati, a ukupno 233 ruske diplomate su proterane iz različitih zemalja EU od početka ruske invazije 24. februara, navodi AFP.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track