OČEKIVANA RAMPA Bošnjački klub u Domu naroda BiH stavio veto na HDZ-ov predlog Izbornog zakona!
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

BOSANSKI LONAC

OČEKIVANA RAMPA Bošnjački klub u Domu naroda BiH stavio veto na HDZ-ov predlog Izbornog zakona!

Region -

Delegati kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine stavili su danas veto ; na izmene Izbornog zakona BiH, koje je predložio HDZ BiH pozvavši se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

- Proglašavamo ovaj predlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda - rekao je Asim Sarajlić (SDA) iz Kluba Bošnjaka. Klub Srba i klub Hrvata glasali su protiv toga da je predloženi Izborni zakon štetan po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Sednica Doma naroda BiH zakazana je ponovo za danas, jer juče nije održana zbog nedostatka kvoruma, pošto na nju nisu došli delegati iz SDA. Američka ambasada u BiH juče je oštro kritikovala SDA zbog nedolaska na sednicu Doma naroda, ocenivši takav potez "zloupotrebom institucija". Iz Ambasade SAD osudili su i HDZ BiH, jer je, kako su naveli, u Dom naroda po hitnoj proceduri uputio predlog Izbornog zakona BiH, o kojem nije postignut politički konsenzus. "HDZ BiH, uz podršku SNSD-, neprimereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podneo uzmi-ili-ostavi predloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU", naveli su iz ambasade SAD u Sarajevu.

Posle pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, prema utvrđenim procedurama, sledi pregovaranje predstavnika klubova. Odlučeno je da će Komisiju činiti Bariša Čolak (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Sredoja Nović (SNSD). Ako ova Komisija u roku od pet dana ne postigne rešenje, odluka o vitalnom nacionalnom interesu se upućuje Ustavnom sudu BiH, koji po hitnom postupku treba da preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Bosna i Hercegovina ima obavezu da usvoji izmene Izbornog zakona BiH, kako bi se sprovela presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj i predstavnici "ostalih" naroda imaju pravo da se kandiduju na izborima za Predsedništvo BiH i da budu birani u Dom naroda parlamenta BiH. Ključni problem pregovora o novom Izbornom zakonu je u Federaciji BiH, jer HDZ BiH i bošnjačke stranke ne mogu da se dogovore o modelu izbora članova Predsedništva sa teritorije tog entiteta BiH.

HDZ insistira da se izmenama Izbornog zakona onemogući da se hrvatski član Predsedništva BiH bira većinskim glasovima Bošnjaka, kao što se to desilo u dva navrata izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Kurir.rs/beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track