PRAVDA?! Bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH osam godina zatvora zbog zločina mudžahedina!
Foto: Youtube/Printscreen

PRAVOZNAŽNA PRESUDA

PRAVDA?! Bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH osam godina zatvora zbog zločina mudžahedina!

Region -

Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH je drugostepenom presudom Suda BiH osuđen na osam godina zatvora, jer tokom rata BiH nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja pripadnika odreda "El-mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića.

Zločinac... Sakib Mahmuljin
Zločinac... Sakib Mahmuljinfoto: Youtube/Printscreen

To je pravosnažna presuda i na nju nema prava žalbe. Odlukom Apelacionog veća Suda Bosne i Hercegovine u novembru 2021. godine poništena je prvostepena presuda, prema kojoj je Mahmuljin bio osuđen na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. U drugostepenom postupku, Tužilaštvo je tražilo veću kaznu, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

Sudski proces protiv Mahmuljina trajao je šest godina. Prema optužnici, pripadnici odreda "El-mudžahedin" su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske. Optužnica je Mahmuljina teretila da je počinio krivična dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track