U SLOVENIJI SE NASTAVLJAJU PREGOVORI O NOVOJ VLADI: Fajon hoće ministarstvo spoljnih poslova, Luka Mesec socijalnih pitanja
Foto: EPA / Antonio Bat

izborna kombinatorika

U SLOVENIJI SE NASTAVLJAJU PREGOVORI O NOVOJ VLADI: Fajon hoće ministarstvo spoljnih poslova, Luka Mesec socijalnih pitanja

Region -

Novi pregovori o sastavu buduće slovenačke vlade i raspodeli ministarskih mesta biće održani danas, a osnovni odnosi koliko će resora kojoj stranci pripasti već su poznati.

Kako navode slovenački mediji, u vladi koju će voditi pobednik izbora Robert Golob, njegovom Pokretu Sloboda pripašće 10 ministarskih položaja, 4 resora dobiće Socijaldemokrate (SD) Tanje Fajon, a troje ministara biće iz reda Levice (L) Luke Meseca.

Fajon je sinoć lokalnoj POP-TV rekla da je njen izbor da u novoj vladi preuzme resor za vanjske i europske poslove, dok se Mesec odlučio za ministarstvo za socijalna pitanja.

Dodala je da im je u ranijem razgovoru s budućim mandatarom ponuđeno više opcija za raspodelu različitih resora, ali da su se i ona i Mesec lično već opredelili koje resore za sebe i svoje stranke žele.

"S mojim izborom za resor spoljnih poslova budući je mandatar upoznat", rekla je Fajon i dodala da se razgovori o vladi nastavljaju i da su neke stvari još otvorene.

"Imamo ambiciju da do idućeg petka, kad je planirano održavanje konstitutivne sednice novog parlamenta, sastavimo koalicioni ugovor", dodala je Fajon.

Tri stranke koje pregovaraju o novoj vladi će u novom sastavu 90-članog Državnog zbora imati 53 zastupnička mandata. Od toga 41 mandat pripada Golobovom Pokretu Sloboda koji je s 34,35 osvojenih glasova na parlamentarnim izborima 24. aprila dobio uverljivu relativnu većinu.

Očekuje se da će Golobova vlada u parlamentu biti konačno potvrđena u prvoj polovini juna, a do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track