UKRAJINI SOVJETSKO I JNA ORUŽJE, A SLOVENIJI U ZAMENU ZAPADNO Da li Ljubljana osim tenkova daje i prenosne PVO sisteme?!
Foto: Foto: Printscreen Youtube/Postani vojak

Opremanje

UKRAJINI SOVJETSKO I JNA ORUŽJE, A SLOVENIJI U ZAMENU ZAPADNO Da li Ljubljana osim tenkova daje i prenosne PVO sisteme?!

Region -

Slovenačko Ministarstvo odbrane još ne otkriva detalje o sadržaju vojne pomoći Ukrajini, piše slovenački portal 24ur i podseća u uvodu teksta da su nemački mediji pre izvesnog vremena objavili da su Ljubljana i Berlin zaključili dogovor da Slovenija donira Ukrajini tenkove M-84, a da zauzvrat dobije modernije tenkove ili oklopna vozila od Nemačke.

Ministarstvo sada kaže da postoji mogućnost razmene, piše 24ur

Ubrzo nakon ruske invazije, Slovenija se pridružila nizu zemalja koje su pored humanitarne pomoći počele slati oružje Ukrajini. Kako je objašnjeno u Ministarstvu odbrane, reč je o različitoj opremi i naoružanju. Sve odluke Vlada unapred odobrava, ali zbog osetljivosti pomoći ne mogu da otkriju, objasnili su oni, ali dodali da bi u tom kontekstu bilo moguće pomoći Ukrajini i sovjetskom ili jugoslovenskom opremom, koja bi donirala sredstva za Slovenija.

Nekoliko istočnoevropskih zemalja je već potvrdilo da je pristalo da pokloni Ukrajini oružje sovjetske proizvodnje nakon što su im zapadni partneri obezbedili odbrambene kapacitete.

Kako je prenela nemačka novinska agencija DPA, Nemačka će u skladu sa sporazumom obezbediti Sloveniji oklopna vozila marder i fuchs, dok će Slovenija izraziti želju za modernijim naoružanjem, uključujući tenkove Leopard 2 i borbena vozila pešadije puma i bokser oklopno vozilo točkaš.

Prema nezvaničnim informacijama ovog portala, očekuje se i da Slovenija preda Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme.

O sadržaju slovenačkih vojnih pošiljki u Ukrajinu i sporazumima sa savezničkim partnerima prvi su pisali nemački mediji. Nakon što su Matej Tonin i njegova nemačka koleginica Kristin Lambreht razgovarali putem video konferencije, nemački mediji su objavili da će Slovenija u Ukrajinu poslati tenkove M-84, koje će Nemačka zameniti tenkovima ili oklopima zapadne proizvodnje. Berlin je takođe potvrdio da je Nemačka sklopila sporazum o isporuci teškog naoružanja Ukrajini sa nekoliko istočnoevropskih zemalja, uključujući Sloveniju. Slovenačko ministarstvo je tada saopštilo da ne mogu da komentarišu moguće sporazume o isporuci oružja Ukrajini.

Tonin i Lambreht su tada razgovarali o tome kako bi savezničke zemlje mogle pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske agresije. S tim u vezi, razgovarano je o raznim mogućnostima kako Slovenija i Nemačka mogu zajedno da pomognu Ukrajini, rekli su oni. Najavili su i nastavak razgovora i da će javnost obaveštavati.

Nemački mediji su pogrešno preneli da Slovenija planira da donira tenkove T-72, ​​koje nema u svom naoružanju. Međutim, ima tanke M-84 jugoslovenske proizvodnje, napredniju verziju sovjetske verzije sa poboljšanim oklopom, optikom, sistemom za upravljanje vatrom i motorom U projekat je bilo uključeno preko 1.200 kompanija širom SFRJ, koje su proizvodile brojne komponente i sklopove, a značajnu ulogu imale su mnoge slovenačke kompanije, posebno železare u Jesenicama i Ravnama. Završne radove na tenku, koji je ušao u upotrebu 1984. godine, izvodila je hrvatska firma Đurko Đaković u Slavonskom Brodu.

Nakon osamostaljenja, Teritorijalna odbrana odn. Slovenačka vojska je od JNA preuzela 57 tenkova M-84, a prema pisanju časopisa Obramba samo jedna četa odn. 13 tenkova je operativno. Nekoliko tenkova se već nalazi u Hohensfelu u Nemačkoj, gde učestvuju u Zajedničkom multinacionalnom centru za pripravnost (JMRC).

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track