ŠEF SLOVENAČKE ELEKTROPRIVREDE UPOZORAVA: Proizvodnja struje u Sloveniji na istorijskom minimumu, cena bi mogla enormno da skoči
Foto: Printscreen/ Youtube

problem

ŠEF SLOVENAČKE ELEKTROPRIVREDE UPOZORAVA: Proizvodnja struje u Sloveniji na istorijskom minimumu, cena bi mogla enormno da skoči

Region -

Slovenija više ne proizvodi potrebne količine električne energije, a njena cena za domaćinstva i privredu bi narednih meseci mogla enormno da se poveća, upozorio je Aleksander Mervar, direktor Elektroprivrede Slovenije ELES.

Na visoke cene na energetskom tržištu trenutno deluje rat u Ukrajini, ali one će i u slučaju smirivanja tih okolnosti biti ekstremno visoke, u prelaznom periodu mogle bi da porastu dva do tri puta, rekao je Mervar za Slovenački radio.

On je dodao da za sada nema indicija da bi moglo doći do redukcija isporuka električne energije, iako Slovenija više ne proizvodi dovoljno struje već sve više zavisi od uvoza, prenosi Hina.

Proizvodnja struje u Sloveniji je u prvih pet meseci ove godine bila "na istorijsko najnižem nivou", rekao je i dodao da je zbog održivosti sistema, zemlja u tom razdoblju gotovo sve vreme zavisila od uvezene struje zbog niskog vodostaja reka na kojima su domaće hidrocentrale.

Pri tom je upozorio da Slovenija, što se tiče razvoja potencijala novih izvora električne energije "stoji u mestu" jer nema razvijene zelene izvore energije, a još nisu rešene dileme oko izgradnje drugog bloka nuklearke Krško kad sadašnji reaktor prestane da radi.

Rekao je i da nisu dopunjeni kapaciteti nakon što se, kako je politički dogovoreno, zbog ekoloških razloga zatvori termoelektrana u Šoštanju TEŠ 3 koja uz nuklearku u Krškom i hidrocentrale predstavlja treći stub stabilnosti slovenačkog elektrosistema.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track