SFRJ LETI U SVEMIR: Udružile se ex-Yu zemlje, od moćne države dobile na poklon satelit!
Foto: Printscreen/Youtube

ko bi rekao

SFRJ LETI U SVEMIR: Udružile se ex-Yu zemlje, od moćne države dobile na poklon satelit!

Region -

Osnovali smo Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope (SESA), koja okuplja stručnjake iz pet zemalja - Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije. Polako i uveliko zaostaje za ostatkom Evrope, da ne govorimo o svetu. Zato je ideja da se određeni projekti zajednički realizuju, rekao je Slobodan Danko Bosanac, predsednik pre nekoliko godina osnovanog Jadranskog avio-kosmičkog udruženja, koje je sada deo SESA, koja je od Indije dobila satelit na poklon.

Udruženje SESA čine Jadransko vazduhoplovstvo (A3) iz Hrvatske, Komitet za razvoj svemirskih programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za obrazovanje i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica), i Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skoplje). Osnovna okosnica rada SESA-e je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjerstva u regionu, transfer znanja, pomoć u pripremi nacionalnih projekata i posebno saradnja na projektima od zajedničkog interesa.

– Indija će u okviru proslave 75 godina nezavisnosti lansirati 75 satelita u svemir. Zahvaljujući razumevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technologi Congress Association – ITCA), jedan od satelita je dodeljen SESA-i, koji će do kraja godine biti lansiran u svemir kao zajednički SESA satelit. Nosiće logo SESA i slaće poruke jedinstva. Istovremeno, SESA radi na postavljanju zemaljskih stanica. Na ovaj način će region SESA biti pokriven zemaljskim stanicama koje će biti dostupne drugim zemljama. Prvi takav u Hrvatskoj biće na krovu Fakulteta algebre u Zagrebu i trebalo bi da bude gotov do septembra. I ostali članovi će praviti stanice koje će pratiti satelite u svemiru, a mi ćemo međusobno deliti informacije - objašnjava Bosanac, dodajući da nemamo sistem koji bi podsticao razvoj, već se sve svodi na pojedince.

- Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija u Osijeku radimo na računarima. U Centru za svemirsku i inovacijsku tehnologiju u Sisku razvijamo baterijski dio, dok se konstrukcija, odnosno kostur satelita, izrađuje u kompaniji Multinorm iz Đakova. Ovo će biti 100 posto hrvatski proizvod i knov-hov koji u potpunosti finansiramo iz svog džepa. Paralelno, u Hrvatskoj se razvija još jedan satelit, takođe Perun, ali će komponente koje će biti ugrađene u njega biti naručene od slovačke kompanije Spacemanic. Izrada domaćeg satelita o sopstvenom trošku naučnika pokazuje da u Hrvatskoj imamo znanja da razvijamo i proizvodimo najsloženije proizvode - objašnjava Bosanac i ističe da naučnici moraju imati institucionalnu i državnu podršku.

– Koliko možemo da budemo briljantni, govori i činjenica da su članovi Jadranskog vazduhoplovnog udruženja pokrenuli projekat razvoja elektromagnetnog pogona za svemirska vozila namenjena putovanju u svemir. Ovakvi projekti se razvijaju u SAD i Rusiji, ali naš je poseban po medijumu koji koristimo za pogon i dugovečnosti jer nema oštećenja materijala u potisniku - rekao je Bosanac i naglasio da razvojem svemirske tehnologije možemo razviti i svemirsku stanicu, au budućnosti i astronautima sa ovih prostora.

– Hrvatska bi trebalo da se pridruži Evropskoj svemirskoj agenciji i tada su nam vrata otvorena. Ali za to je potreban dug put i velika ulaganja, ali svemirska tehnologija je budućnost i ne smijemo je zanemariti - zaključio je penzionisani bosanski fizičar.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track