SAVETOVANJE U LJUBLJANI ZBOG PADA 2 RAKETE U POLJSKOJ Golob: Ne vidimo potrebu da Slovenija stvara utisak pretnje tamo gde je nema
Foto: Youtube prtscr / Gibanje Svoboda

Otkazana sednica saveta za nacionalnu bezbednost

SAVETOVANJE U LJUBLJANI ZBOG PADA 2 RAKETE U POLJSKOJ Golob: Ne vidimo potrebu da Slovenija stvara utisak pretnje tamo gde je nema

Region -

Nakon eksplozije u utorak na istoku Poljske, Savet za nacionalnu bezbednost se ne sastaje, ali je u podne u prostorijama vlade počela neformalna konsultacija članova SNAV-a.

„Danas je stvar potpuno deeskalirala, tako da ne vidimo potrebu da Slovenija stvara utisak pretnje tamo gde je nema“, objasnio je odluku premijer Robert Golob.

„U ovom trenutku, čini se da više nije na stolu aktiviranje člana 4 Severnoatlantskog ugovora, o čemu je Poljska u početku razmišljala i koji bi pokrenuo konsultacije među članicama NATO-a“, rekla je ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Kako je objasnio premijer Robert Golob, tokom večeri se pokazalo da postoje različite interpretacije jučerašnjeg događaja.

„Nema potrebe za podizanjem nivoa procene rizika“, rekao je on, objašnjavajući da danas preovlađujuće informacije ukazuju da je reč o slučajnom padu ukrajinske odbrambene rakete koja je slučajno pala na poljsku farmu. On je istovremeno izrazio saučešće rodbini nastradalih.

„Ne radi se o namernom napadu, zato su se smanjile i inicijative Poljske za sastanak NATO-a“, dodao je on i dodao da je danas stvar „potpuno deeskalirala, tako da ne vide potrebu da stvar eskalira u Sloveniji. sastaćemo se ipak, takođe da se pripremimo za redovnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana 30. novembra.

Sa stanovišta stepena ugroženosti, međutim, ne vidimo potrebu za sazivanjem sastanka“, zaključio je on.

Neformalnom sastanku članica prisustvovaće premijer, koji je predsednik SNAV-a, direktor slovenačke obaveštajno-bezbednosne agencije i ministri odbrane, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i infrastrukture. Fajonova: Trenutno se čini da aktiviranje člana 4 Severnoatlantskog ugovora više nije na stolu

Reagovalo je i slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova. "Pomno pratimo dešavanja u vezi sa incidentom na poljsko-ukrajinskoj granici, na šta ćemo odgovoriti u saradnji sa našim saveznicima i partnerima. Izražavamo saučešće i solidarnost sa Poljskom", napisali su i dodali da je i Slovenija još jednom osuđuje brutalne ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu.

„Eksplozija u utorak u istočnoj Poljskoj u blizini granice sa Ukrajinom izazvala je veliku zabrinutost, ali se u ovom trenutku čini da je aktiviranje člana 4 Severnoatlantskog ugovora, o kojem je Poljska u početku razmišljala i koji bi pokrenuo konsultacije među članicama NATO-a, izazvao veliku zabrinutost. više nije na stolu“, rekao je on. izjavila je danas u Narodnoj skupštini ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Ministar je naglasio da je reč o "veoma ozbiljnoj" stvari koja je izazvala "veliku zabrinutost" i obilje razgovora, između ostalih u okviru NATO i EU, kao iu Sloveniji. "Izrazili smo solidarnost i saučešće najbližima. Bilo je mnogo razgovora na najvišem nivou, a od sinoć sam i sam u stalnom kontaktu i sa našim predstavništvima u Briselu, u Severnoatlantskoj alijansi i u evropskoj spoljnoj diplomatiji. , kao i sa svim nadležnim organima u Sloveniji“, rekla je ona.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja