ŠPIJUNI RUSKE VOJNE SLUŽBE GRU OTKRIVENI U LJUBLJANI: Ovako su i pohvatali slovenački obaveštajci!
Foto: Youtube/Printscreen

sova u akciji

ŠPIJUNI RUSKE VOJNE SLUŽBE GRU OTKRIVENI U LJUBLJANI: Ovako su i pohvatali slovenački obaveštajci!

Region -

Slovenačka obaveštajno-bezbednosna služba otkrila je u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju. Ona ih je zajedno sa Nacionalnim istražnim biroom uhapsila. Dvojici osumnjičenih za krivična dela špijunaže i provere lažnog sadržaja preti ukupno do osam godina zatvora.

Prema pisanju lista Delo, ruski špijun sa državljanstvom jedne od južnoameričkih zemalja (najmanje jedna od njih navodno ima argentinsko državljanstvo) navodno radi pod lažnim identitetom. U procesuiranju i hapšenju osumnjičenih učestvovao je i Nacionalni istražni biro (NPU). Uhapšeni su u iznajmljenoj kancelariji u poslovnoj zgradi u Ljubljani kod Bežigrada.

Pretkrivični postupak je nezvanično pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe Sova.

Istražno odeljenje Okružnog suda u Ljubljani podnelo je u decembru prošle godine zahtev za sprovođenje istrage protiv dva fizička lica privedena sudu za krivično delo špijunaže.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično delo špijunaža za stranu obaveštajnu službu i krivična dela provera lažnog sadržaja. Za krivično delo špijunaže preti im kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a za krivično delo provere lažnog sadržaja kazna zatvora do tri godine.

Veruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU i da su delovali kao deo složenog programa koji su kontraobaveštajci u Sjedinjenim Državama nazvali „ilegali“. Reč je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih „spavačkih agenata“, koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih zemalja, a najčešće deluju pod okriljem vojne obaveštajne službe GRU. U SAD su među njima otkriveni i špijuni obaveštajne službe ruskog MIP-a SVR.

Nekoliko hapšenja ruskih špijuna takođe u inostranstvu

Jose Assis Giammarias, brazilski akademik i istraživač na Univerzitetu u Tromsou, uhapšen je u Norveškoj prošlog oktobra. Kako su norveški obaveštajci otkrili, brazilski istraživač je zapravo ruski obaveštajac Mihail Mikušin.

Prošlog leta, holandska obaveštajna služba AIVD uhapsila je u Hagu i brazilskog državljanina Viktora Mulera Fereiru, koji je zapravo bio agent GRU Sergej Vladimirovič Čerkasov. Kroz kontakt sa stažistom pokušao je da se infiltrira u Međunarodni krivični sud u Hagu, koji istražuje ratne zločine Rusije u Ukrajini.

Takođe, nedavno su otkriveni ruski agenti i saradnici ruskih obaveštajnih službi u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Moldaviji i Letoniji. Među njima su bili parlamentarci, zvaničnici, pripadnici oružanih snaga, biznismeni, kao i radnik na železnici u Letoniji koji je fotografisao i snimao kretanje NATO trupa i snimak slao kontaktima u ruskim obaveštajnim službama.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track