NIJE GRU, NIJE NI FSB, ALI JESTE SVR: Novi detalji hapšenja ruskih špijuna u Sloveniji! Par se predstavio kao državljani Argentine
Foto: Shutterstock

špijunaža

NIJE GRU, NIJE NI FSB, ALI JESTE SVR: Novi detalji hapšenja ruskih špijuna u Sloveniji! Par se predstavio kao državljani Argentine

Region -

Klupko oko hapšenja ruskih agenata u Sloveniji se polako odmotava. Slovenački portal 24.ur iz pouzdanih izvora saznaje da se radi o agentima ruske Spoljne obaveštajne službe SVR i da su se svi konci vukli iza vrata Umetničke galerije 5'14, koja u Ljubljani radi od 2018. godine, i IT kompanije DSM & IT d.o.o.

Slovenačka obaveštajno-bezbednosna agencija (SOVA) ušla je u Ljubljani u trag stranom državljaninu koji je navodno sarađivao sa Ruskom spoljnom obaveštajnom službom (SVR) i uhapsila ih zajedno sa NPU. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, reč je o državljanima Argentine Mario Rosa Majer Munoš i Ludvig Giš.

Prema informacijama dostupnim na Gvinu, Majer Munos je direktor Umetničke galerije 5'14, koja radi u ulici Parmova 53. od stranih obaveštajnih službi.

Sova je trebalo da nekoliko meseci prati par koji je živeo severoistočno od Ljubljane i prikuplja podatke o njima. Par je, kako je to bilo tipično za tzv ilegalci ili Ruski agenti na tajnom zadatku, živeli su naizgled sasvim normalnim životom, a njihovo dete je pohađalo jednu od ljubljanskih osnovnih škola.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično delo špijunaža za stranu obaveštajnu službu i krivična dela provera lažnog sadržaja. Za krivično delo špijunaže preti im kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a za krivično delo provere lažnog sadržaja kazna zatvora do tri godine.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track