KAKO JE IZGLEDAO ŽIVOT BRAČNOG PARA RUSKIH ŠPIJUNA U SLOVENIJI: Putovali po Evropi, život kao iz bajke i kancelarija puna para
Foto: Youtube/Printscreen

šok

KAKO JE IZGLEDAO ŽIVOT BRAČNOG PARA RUSKIH ŠPIJUNA U SLOVENIJI: Putovali po Evropi, život kao iz bajke i kancelarija puna para

Region -

Ruski špijuni kojima je u Sloveniji produžen pritvor, navodno su u svojoj kancelariji držali ogormu količinu novca, pa je policajcima bilo potrebno nekoliko sati da prebroje sve novčanice koje su zatekli, otrkiva britanski gardijan ,a prenose slovenački mediji.

Dok oni sede u prtivoru s druge strane na visokom noviu vode se razgovori između Moskve i zapadnih zemalja na diplomatskom noviu o njehovoj razmeni za jednu ili više osoba koje se nalaze u pritvoru u Moskvi.

"Ovo je velika diplomatska igra. Sada ćemo videti koliko su ti ljudu važni za Rusiju", kaže jedan od izvora za Gardijan.

U slovenačkom tekstu može se saznati da se radi o bračnom paru Mariji Majer i Ludvigu Gišu koji su se preselili u Ljubljanu 2017. godine sa dvoje male dece. predstavili su se kao doseljenici iz Južne Amerike, odnosno iz Argentine i da ih je ulični kriminal naterao da se presele u Evropu, Mirna, ali brdovita Slovenija bila je idalna osvežavajuća promena.

Za bračni par Majer Giš kažu da su bili prijateljski raspoloženi i radoznali, ali nikad nenametljivi. Imali su registrovano preduzeće za računare i informatiku i umetničku galeriju.

Britanski Gardijan otkriva i nove detalje koji su bili nepoznati slovenačkoj javnosti britanski novinari u intervjuu sa deset osoba koje su poznavale ruski bračni par, pojavlju se konstantno dve reči: "obična" i "prijateljska".

Takođe ostale komšije u mestu Črnuče broj 35 kod Ljubljane kažu da je u pitanju normalna porodica, da se dvoje dece igralo u bašti i da su govorili i pisali na španskom. A onda početkom decembra prošle godine usledio je šok kada je objavljeno da su Marija i Ludvig na meti tajne i koordinisane specijalne operacije u istoriji slovenačke policije uhapšeni zbog špijunaže. Njihovo dvoje dece preuzeo je Centar za socijalni rad.

Policija je u okviru pretresa, pročešljala njihovu kancelariju, gde je pronađena ogromna količina novca, za čije prebrojavanje je bilo potrebno nekoliko časova.

Krajme januara slovenački meidji obavestili su da je bračni par Majer -Giš uhapšen zbog špijunaže u korist Rusije i da je bila u pitanju ćelija tajnih agenata koji su bili spavači koji se aktiviraju prema potrebi.

Slovenačka šefica diplomatije potvrdila je da su u pitanju ne državljani Argentine, nego Rusije i da su putovali Evropom bez ograničenja kao i da većina njihovih aktivnosti nije bila vezana za Sloveniju.

Sumnja se da su oni imali dužnost da su isplaćivali doušnike i nefromalne agente koje Moskva koristi za specijalne zadatke, jer obaveštajci koji rade u ambasadama Rusije širom Evrope su pod nadzorom.

Ono što je nejasno u ovoj priči jeste da li je marija Majer koristila svoju umetničku galeriju kao pokriće. Otkriveno je da je dva puta posetila zagrebački sajam umetnosti, nekoliko puta putovala je u Veliku Britaniju, gde je svoje radove izlagala u Edinburgu.

Ludvig Giš imao je argentinski pasošu u kome se navodi da je rođen u Namibiji 1984. Giš je vodio softversku kompaniju za blokiranje virusa i uklanjanje nepoželjne pošte. I on je koristio svoj posao kako bi putovao najčešće u Nemačku u Baden-Virtenberg na konferencije o sajber-bezbednosti.

Bračni par inače nije radio ni za FSB, ni za vojnu GRU, nego za spoljnu obavepštajnu službu SVR i da su oni deo šire ilegalne špijunske mreže i da se bračni par savršeno uklopio u izgled. Bračni par u svojim kontaktima govorio je španski i engleski tvrdeći da je slovenački jezik suviše komplikovan.

Inače slične situacije desile su se u Grčkoj i Brazilu. U Grčkoj je Marija Cala koja se predstavljala kao povratnica iznenada napustila Grlku. Ispostavilo se da se zove Irina, navela je da je otišla na odmor, a onda pozvala radnicu i rekla joj da se više neće vraćati i da preuzme sav njen posao i radnju.

Holandske vlasti navode da su primetli veliki broj ruskih ilegalaca koji rade za rsuku vojnu obaveštajnu službu GRU.

Bivši direktor slovenačke obaveštajne službe SOVA Janez Tušek kaže da je Moskva postala pretnja zbog količine špijunskih operacija. Prema njemu Kinezi se interesuju za ekonomiju, a Rusi za EU i NATO.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track