DRAMA TRAJALA 31 ČAS, SLOVENIJA ODAHNULA: Spasioci iz jame duboke 100 metara izvukli povređenu koleginicu!
Foto: Youtube Printscreen

eksplozivom prošili ulaz u pećinu

DRAMA TRAJALA 31 ČAS, SLOVENIJA ODAHNULA: Spasioci iz jame duboke 100 metara izvukli povređenu koleginicu!

Region -

Oko 4 sata ujutru, 31 čas nakon što su počeli sa radom, speleolozi spasioci su uspeli da urade nešto neverovatno - uz nadljudske napore iz nove pećine kod Dolenje vasi kod Dolenje vasi podigli su na površinu svoju koleginicu iz speleološkog društva Rakek.

Prema saznanjima portala 24ur, njeno stanje je nepromenjeno - u nesvesti je, ali reaguje na bolne nadražaje. Pregledali su je lekari, kolima Hitne pomoći odvezena u Cerknicu, a odatle helikopterom u UKC Ljubljana.

Nešto posle 4 sata ujutro, speleolog Mateja Mazgan Senegačnik, koja, kao i više od 10 njenih kolega, dva dana nije sklopila oči zbog zahtevne akcije spasavanja, obavestila nas je da je nesrećna 33-godišnjakinja stari speleolog konačno izvučena iz uske Vranjedolske pećine kod Dolenje vasi kod Cerknice. Njeno stanje je nepromenjeno - ima povredu glave i u nesvesti je, ali je stabilna i reaguje na bolne nadražaje.

Spasioci su je na nosilima izvukli na površinu četiri sata i pet minuta nakon što je krenula na težak put sa mesta nesreće, koja se dogodila na dubini od oko sto metara.

Zbog njenog teškog zdravstvenog stanja podizanje nosila sa žrtvom je bilo sporo i kontrolisano, na pojedinim mestima i vertikalno. Sve vreme dizanja pratila ju je doktorka Tina Bizjak, koja je pratila njeno stanje, a pridružio joj se i medicinski tehničar Samo Milanič. Ako se situacija pogorša, oni bi prestali da dižu nosila i odlučili kada mogu da nastave.

Na sreću, to nije bilo potrebno, jer su spasioci uspeli. Čim je povređena na nosilima podignuta na površinu, pregledali su je lekari - lekar Gorske službe spasavanja Petar Najdenov i anesteziolog Martina Gubina. Ona je kolima Hitne pomoći prevezena u Cerknicu, a potom helikopterom u UKC Ljubljana.

Ovim smo obezbedili da joj u najkraćem roku dobije lekarsku pomoć i da izbegnemo jutarnju gužvu u saobraćaju i rizik od novih nezgoda“, rekao je za STA Sandi Ćurk, načelnik Regionalnog štaba Civilne zaštite za Notranjsku. pohvalivši rad spasilaca u izuzetno zahtevnim uslovima.

"Teško je opisati kako je biti deo tima kao što je Pećinska spasilačka služba. To je nešto posebno, pripadaš veoma, timski rad je uslov, a istovremeno se ovde sklapaju velika prijateljstva. Svi to osećamo. i samo tako možemo biti uspešni u spasavanju. Naš uspešan rad se, naravno, može zahvaliti i brojnim vežbama koje izvodimo nekoliko puta godišnje“, rekla je Mazgan Senegačnikova.

Spasioci, koji su eksplozivom proširili najuže delove Vranjedolske pećine, završili su posao sinoć oko 18 časova. Ostali spasioci, koji su pritekli u pomoć iz cele Slovenije, pripremili su sve za bezbedan prenos slupanog pećinskog čoveka. Oko 23 sata počeli su da se dižu sa dubine od oko 100 metara.

Osim speleologa, u akciji spasavanja učestvovali su i drugi spasioci. Područni štab Civilne zaštite za Notranjsku pružio je logističku podršku speleolozima kako bi što brže izvukli svog kolegu iz podzemnih dubina. Pošto se radilo o novoj pećini, njihov rad je obavljen na osnovu skice, koja je pomogla rudarskoj službi u proširenju užih područja. Sve vreme su bili u kontaktu sa ekipom u pećini preko pećinskog telefona.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track