MEDVED U SLOVENIJI NAPAO MUŠKARCA KOJI ŠETAO PSA: Ugrizao ga za nogu i pobegao! Vlasti neće predlagati odstrel
Foto: Shutterstock

novi incident

MEDVED U SLOVENIJI NAPAO MUŠKARCA KOJI ŠETAO PSA: Ugrizao ga za nogu i pobegao! Vlasti neće predlagati odstrel

Region -

Slovenačka policija je u sredu ujutro oko 7.30 primila dojavu o napadu medveda na Vrhu nad Želimljem. Medved je napao čoveka koji je šetao sa psom i još jednu osobu šumom.

Prema saznanjima POP TV, medved je 57-godišnjeg muškarca ugrizao za nogu, ali inače njegov život nije životno ugrožen. U međuvremenu, iz resornog ministarstva saopšteno je da neće predlagati odstrel, niti će pokrenuti potragu za medvedom.

Nakon napada, medved je napustio mesto, a o incidentu je obavešteno i Ministarstvo prirodnih resursa i prostora, koje je i nadležno za sprovođenje daljih mera u vezi sa medvedom.

"Nakon razgovora sa policijom, Institutom za šumarstvo i lovačku porodicu, stručna služba je donela odluku da, u skladu sa dosadašnjom praksom, ne predlaže interventno gađanje niti pokreće potragu. Incident se dogodio u šumi i ne u blizini naselja, a lov na nepovređenog medveda bio bi rizičan“, saopštilo je ministarstvo.

Dodali su da povećan broj mrkih medveda dokazano izaziva veći nivo sukoba, zbog čega je nedavno doneta odluka da se višak medveda selektivno uklanja iz prirode.

"Ministarstvo će nastaviti da se zalaže za što delotvorniji sistem obeštećenja i unapređenje zaštitnih mera zaštite imovine i aktivnosti koje doprinose visokom nivou suživota sa mrkim medvedom“, objasnili su oni.

„Pomno ćemo pratiti područje napada narednih dana, u saradnji sa svim institucijama, a u slučaju ponovnog pojavljivanja medveda biće preduzete odgovarajuće mere“, dodaju.

Na putu između Škofljice i Turjaka prošle nedelje su rešena dva slučaja sudara automobila i medveda. Jedan je umro, a drugi je preživeo i pobegao u šumu.

Iz Lovačke porodice Škofljica tada su rekli da su obavešteni o povređenom medvedu, ali da nemaju ovlašćenja da reaguju, jer je za to nadležno Ministarstvo prirodnih resursa i prostora.

Predstavnik lovačke porodice Mitja Špindler objasnio je da će u takvom slučaju jednog dana biti organizovana interventna grupa koja će pronaći ranjenog medveda i proceniti da li ga je potrebno odstreliti ili povreda nije toliko ozbiljna. Ali, kako je dodao, to više nije u praksi. On je takođe naglasio da su lovci nekoliko puta upozoravali ministarstvo da sadašnja regulativa u ovoj oblasti nije adekvatna.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track