MILIONI NA BALKANU NA +40 OSTALI BEZ STRUJE! Električnu energiju nemaju ni delovi Grčke i Albanije HAVARIJA NEVIĐENA U ISTORIJI
Foto: Panthermedia / Profimedia

novi detalji

MILIONI NA BALKANU NA +40 OSTALI BEZ STRUJE! Električnu energiju nemaju ni delovi Grčke i Albanije HAVARIJA NEVIĐENA U ISTORIJI

Region -

Struju nakon nezapamćenog kolapsa na elektroprenosnom sistemu nemaju ni delovi Grčke Albanije!

Struju takođe trenutno nemaju maltene cela Crna Gora i BiH i skoro pola Hrvatske. Mediji nezvanično navode da je došlo do raspada sistema nakon požara na dalekovodu u Crnoj Gori.

Za sada nije poznato kad bi problem mogao da bude otklonjen i kada bi nekoliko miliona potrošača moglo da dobije struju.

U Hrvatskoj su bez struje ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica... Električnu energiju nemaju ni mnoga ostrva. Semafori ne rade pa je nastao kolaps u mnogim gradovima. Nastala je i panika u šoping centrima dok su bolnice prešle na genaratore.

- Ljudi, vani je +35, ovo je neizdrživo. Želimo odgovore što pre - ogorčen je čitalac Jutarnjeg.

Mediji u BiH istovremeno prenose da su posle 12 sati gradovi širom zemlje ostali bez električne energije. Struje nema u Banjaluci, Goraždu, Prnjavoru, Kotor Varošu, Sarajevu, Derventi...

- Nisu poznati razlozi raspada sistema, međutim, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi, a potom i prenošenje poremećaja na sistem BiH - navode iz Elektroprivrede BiH.

Struju nema ni skoro cela Crna Gora. Električne energije nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici...

Hrvatski mediji navode da se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Havarija nije uticala na Srbiju.

- U Srbiji je situacija stabilna. Havarija u regionu ne utiče na nas. Snabdevanje električnom energijom je stabilno i bez ikakvih problema - rekli su iz resornog ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track