BAKIR PROMEŠAO KARTE: Rekonstrukcija federalne vlade, ali ne i Saveta ministara
Foto: AP

Novi ministri

BAKIR PROMEŠAO KARTE: Rekonstrukcija federalne vlade, ali ne i Saveta ministara

Bosna i Hercegovina -
Zamena za ministre Demokratskog fronta tražiće se u redovima nove parlamentarne većine - Bosansko-hercegovačke partije, Stranke za BiH i A-SDA

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je rekonstrukciju federalne vlade pošto je Demokratski front izašao iz vladajuće koalicije na entitetskom nivou.

Vlada Federacije BiH ostala je bez tri ministra iz reda DF posle odluke vrha te stranke, donete u junu, da napusti koaliciju s Izetbegovićevom Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokrtaskom zajednicom (HDZ) BiH. DF, čiji je lider bivši član Predsedništva BiH iz redova Hrvata Željko Komšić, napustio je vladajuću koaliciju nezadovoljan načinom postavljanja upravljačkih struktura u profitabilnim javnim preduzećima, a od tada federalna vlada funkcioniše kao manjinska.

"Posle političkog vakuuma koji karakteriše prvu polovinu avgusta krenućemo u postupak zamene ministara iz DF koji su dali ostavke", potvrdio je Izetbegović za sarajevsko Oslobođenje. Prema njegovom rečima, na primeru nedavnog donošenja novog Zakona o radu u entitetskom parlamentu potvrdilo se da sada postoji nova parlamentarna većina u koju su ušle Stranka za BiH (SBiH), Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) Sefera Halilovića i stranka A-SDA, ranije nastala odvajanjem dela članstva SDA s područja Bihaća.

"Kada su u pitanju reforme očekujemo stvaranje šireg fronta parlamentarnih stranaka", kaže Izetbegović i dodaje da su u SDA odlučni da sprovode reforme "bez obzira na otpore". Izetbegović je istovremeno, prenosi Hina, negirao mogućnost rekonstrukcije Saveta ministara o kojoj je nešto ranije govorio predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

"SDA je svoje razgovore o koaliciji na državnom nivou za ovaj mandat odavno završila", naveo je Izetbegović i objasnio da za promene u Savetu ministara BiH nema razloga sve dok traje dobra saradnja s blokom predvođenim Srpskom demokratskom strankom (SDS) i dok se sprovode reforme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track