I BIH HOĆE U EU: Početkom sledeće godine podnose zahtev za članstvo
Foto: Reuters Jun 2015

Integracije

I BIH HOĆE U EU: Početkom sledeće godine podnose zahtev za članstvo

Bosna i Hercegovina -
Međunarodna zajednica podržava napredak BiH i jačanje funkcionalnosti državnih institucija, a sve u interesu integracije ove zemlje u EU i NATO

Bosna i Hercegovina namerava početkom naredne godine da podnese zahtev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ovo je rečeno je tokom susreta članova Predsedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i njegovim zamenikom Brusom Bertonom.

"Na sastanku su dominirale teme vezane za političko-ekonomsku situaciju u BiH, a razmenjena su i mišljenja o aktivnostima u vezi sa ispunjavanjem uslova za integraciju BiH u EU i NATO. U tom kontekstu rečeno je da BiH ima nameru podneti zahtev za punopravni članstvo u EU početkom 2016. godine", saopštilo je Predsedništvo BiH.

Članovi Predsedništva BiH ponovili su stav da su se usaglasili u donošenju odluka u interesu napretka BiH i za ispunjavanje uslova za predaju zahteva za članstvo BiH u EU, a istaknuto je i da postoji jasno opredeljenje Predsedništva BiH da se radi na unapređenju političko-ekonomske situacije u zemlji.

"Incko i njegov bliski saradnik Berton ponovili su da međunarodna zajednica podržava napredak BiH i jačanje funkcionalnosti državnih institucija, a sve u interesu integracije BiH u EU i NATO", navedeno je u saopštenju. Brus Berton je novoimenovani zamenik visokog predstavnika i ujedno supervisor za distrikt Brčko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track