TRAGEDIJA U RUDNIKU KAKANJ: Jama progutala četiri rudara, petoro dece ostalo bez oca!
Foto: KakanjX

Urušila se zemlja

TRAGEDIJA U RUDNIKU KAKANJ: Jama progutala četiri rudara, petoro dece ostalo bez oca!

Bosna i Hercegovina -
Poginuli su Muhamed Sarač (47), Nermin Mušija (38), Mijo Stojičić (39) i Sejad Gađun (44). Dva rudara Haris Mušija (43) i Džemal Ibrahimspahić (35) koji su povređeni prebačeni u zeničku bolnicu

ZENICA - U nesreći koja se noćas dogodila u jami Begići-Bištani RMU Kakanj poginula su četiri, a ranjena dva rudara. Poginuli su Muhamed Sarač (47), Nermin Mušija (38), Mijo Stojičić (39) i Sejad Gađun (44). Dva rudara Haris Mušija (43) i Džemal Ibrahimspahić (35) koji su povređeni u nesreći noćas su prebačeni u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Stradali Muhamed Sarač, radio je kao utovarivač. Bio je oženjen, ima jedno dete, a u ovom rudniku zaposlen je od 2004. godine. Utovarivač, Nermin Mušija, na ovom poslu radio je od 2013. Mijo Stojčić, također utovarivač, rođen je 1976., u rudniku radi od 2013. godine, bio je oženjen i ostavio je iza sebe dvoje dece. Sejad Gađun, bio je utovarivač, zaposlen od 2013., otac dvoje dece.

Šok i neverica... Foto anadolia
Šok i neverica... Foto anadolia

Povređeni nadzornik Haris Mušija, rođen je 1972., a ovaj posao obavlja od 1997. godine. Džemal Ibrahimspahić, rođen 1980. godine u rudniku kao utovavrivač zaposlen je od 2010. godine. U trenutku nesreće za vreme treće smene u rudniku je bilo 28 rudara, a tela stradalih izvučena su i prebačena u Gradska groblja Visoko. Preživjeli rudari bezbedno su napustili rudnik i izašl na poršinu.

O u zrokku nesreće saopštenjem će se oglasiti Federalna rudarska inspekcija, ali prema prvim neslužbenim informacijama, do ove nesreće je najverovatnije došlo usled, "urušavanja materijala iz krovine", kojom prilikom se obrušio gornji svod rudarskih prostorija

Predstavnici rudnika jutros su posetili porodice stradalih. Iza trojice poginulih rudara, koji su radili kao utovarivači, ostalo je petoro deca. U pogonu Haljinići gdje se okupljaju rodbina i prijatelji stradalih vladaju šok i neizmjerna tuga.(klix.ba/ avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track