POČEO BOSANSKI OKTOBERFEST: Čarobni kreveti, gaće za noć i trbušne plesačice na vašaru u Puračiću
Foto: Printscreen/YouTube

Ludnica

POČEO BOSANSKI OKTOBERFEST: Čarobni kreveti, gaće za noć i trbušne plesačice na vašaru u Puračiću

Bosna i Hercegovina -
Vašarski prostor proteže se na tri kilometra, svake godine u proseku ga poseti oko 150.000 ljudi, a prema tvrdnjama meštana datira iz davne 1824. kada je otvorena pijaca u Puračiću

PURAČIĆ - U Puračiću, selu nadomak Lukavca, održava se najstariji vašar u Bosni i Hercegovini, a mnogi će reći i u Evropi, specifičan po tome što brojni meštani okolnih sela i šire, sa područja Tuzlanskog kantona, čitavu godinu planiraju kako da provedu tri vašarska dana.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Trajaće do 14. oktobra i na njegovom 154. izdanju, u skladu sa tradicijom, teško da i najizbirljiviji kupci neće naći nešto za sebe i kući se vratiti praznih ruku.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Ima svega - ića, pića, odeće, obuće, alata, nameštaja, suvenira, ukrasa, igračaka...

"Čarobni jastuci, dvoje legne troje ustane", čuje se prodavac sa jedne od tezgi, najačavajući više vrsta muzike koje se mešaju sa okolnih štandova. Marketinški mu odgovara kolega pored koji nudi "gaće za noć" i to za samo jedna konvertibilnu marku (pola evra).

Na samom ulazu u Puračić, gde počinje kilometarska kolona vašarskih posetilaca, među najposećenijim štandovima je improvizovani restoran gde se peče i do 22 jagnjeta dnevno. Odmah do tog je i štand gde posetioci mogu da kupe "nemačku šminku', sve po jedna marka.

Šećerleme i razni vašarski slatkišši su nezaobilazni, odeća i obuća je gotovo na svakom drugom štandu.

Glavna vašarska atrakcija se nalazi na kraju sajamskog prostora i rezervisana je za ljubitelje izvorne muzike pod šatorima, u čijoj je neposrednoj blizini za ljubitelje adrenalina postavljen ogroman lunapark na kome trenutak zabave traže i deca i odrasli.

Vašarski prostor proteže se na tri kilometra, za tri dana svake godine u proseku ga poseti oko 150.000 ljudi, a prema tvrdnjama meštana datira iz davne 1824. godine kada je otvorena pijaca u Puračiću.

Tokom njegovog trajanja u mestu vlada opsadno stanje, parking je teško pronaći, a magistralni put Tuzla –- Doboj zna da bude gotovo blokiran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track