SVEDOČENJE POVREĐENOG RUDARA: Nešto me poklopilo, noga mi je ostala zaglavljena!
Foto: Anadolija

Tragedija u rudniku Kakanj

SVEDOČENJE POVREĐENOG RUDARA: Nešto me poklopilo, noga mi je ostala zaglavljena!

Bosna i Hercegovina -
U tom trenutku mi je, čini mi se sve prošlo kroz glavu. Da li ćeš preživjeti, da li će se to opet obrušavati, priča Džemal Ibrahimspahić (35)

KAKANJ - Rudar Džemal Ibrahimspahić (35) preživio je rudarsku nesreću u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj. Nakon ukazane pomoći napustio je Kantonalnu bolnicu u Zenici. Ibrahimspahić se vratio porodici u Kakanj, koja je još uvek u šoku zbog tragedije u trećoj smjeni u kojoj su poginula četiri rudara. On je zadobio povrede ramena, leđa i noge.

"Dobro sam prošao, ali sam malo psihički loše", kaže Ibrahimspahić. i priseća se događaja od sinoć.

Sa kolegama sam došao u treću smenu. Došli smo u nekakvu trafostanicu. To je posao koji smo i prije radili. Non-stop se ukucavaju te trafostanice. Počeli smo da tovarimoi materijal, posle nekih 20 minuta odjednom me nešto poklopilo i oborilo na pod. Nisam znao šta je, a samo sam čuo da nešto puca. Noga mi je zaglavila i onda sam shvatio da je došlo do urušavanja krovine", ispričao je Ibrahimspahić.

"Kamenje mi je zaglavilo nogu, i borio sam se da je izvučem kako bi izašao iz jame. Uspeo sam i ispuzao na sigurno. Gledao sam Harisa Mušiju, koji je teže povređen, da ga izvučem. Bilo ga je teško izvući jer je iznad njega bila još jedna ploča", priča Ibrahimspahić, dok se pored njega igra sin."Sve dogodilo iznenada i bez prethodne najave. Nije bilo nikakvog znaka. Samo se odjednom dogodilo, kao da je to neko samo bacio na nas. Non-stop sam na radilištima, pripremnim hodnicima, nikada se tako nešto nije dogodilo. Niko nije znao šta ga je snašlo. To je bila sekunda", ispričao je Džemal.

"Čizma mi je ostala, nogu sam izvukao, lampa mi je spala. U tom trenutku mi je, čini mi se sve prošlo kroz glavu. Da li ćeš preživjeti, da li će se to opet obrušavati. U momentima prođe dosta stvari kroz glavu. Molio sam Boga samo da to stane iako nisam bio svestan ni šta je", kazao je Džemal. Priča da je bio tu i dok su izvlačili prvog mrtvog kolegu.

"Bio sam tu da vidim hoće li nekoga živog izvući", kazao je Džemal.
U rudniku radi već šest godina. Oženjen je i ima dva sina. Nakon nesreće, kako kaže, neće mu biti sveedno da se vrati se na svoje radno mesto."Opasno je to inače. Jama je to. Prvo Raspotočje, pa sada u Kaknju. Sigurnost je na lošem nivou", poručio je Džemal.U nesreći koja se dogodila tokom noći su poginuli Muhamed Sarač (rođen 1968. godine), Nermin Mušija (1977.), Mijo Stojičić (1976.) i Sejad Gađun (1971.), a povrijeđeni su Haris Mušija (rođen 1972.) i Džemal Ibrahimspahić (1980.).
http://www.youtube.com/watch?v=6zv8sDrNjMs

Anadolu Agency (AA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track