BOSANSKA POLICIJA HAPSI ŠVERCERE DUVANA: Oštetili budžet za 600.000 evra
Foto: Carina

Počela akcija

BOSANSKA POLICIJA HAPSI ŠVERCERE DUVANA: Oštetili budžet za 600.000 evra

Bosna i Hercegovina -
Od marta do septembra prodali najmanje 15 tona rezanog duvana po BiH ali i Hrvatskoj

SARAJEVO - Po nalogu tužioca iz Posebnog odelenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, na području Tuzlanskog kantona, Bijeljine, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, počela je akcija kodnog naziva "List", saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

U akciji učestvuju policijski službenici SIPA, UIO BiH, MUP-a TK, MUP-a RS i policije Brčko distrikta BiH, a njihov rad koordiniše tužilac koji se sa svojim timom nalazi na terenu u Tuzli. U akciji se vrše pretresi u vezi sa osumnjičenim počiniteljima krivičnih dela organizovanog kriminala, krijumčarenja i neovlašćenog prometa akciznih proizvoda.

"Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena organizovana grupa, u periodu od marta do oktobra ove godine, izvršila je krijumčarenje i rasparčavanje radi dalje prodaje, više tona rezanog duvana, na koji nisu plaćeni porez ni akcize, a koji je prodavan na više lokacija širom BiH, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 1,2 miliona KM", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni pribavili alat i opremu za rezanje i prepakivanje duvana, vršili njegov prevoz, krijumčarenje i prodaju na više lokacija širom BiH, kao i krijumčarenje i prodaju na području Hrvatske.

Prema prikupljenim dokazima izvršeno je krijumčarenje i prodaja najmanje 15 tona rezanog duvana, čime su počinitelji pribavili veliku imovinsku korist.

(Anadolia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track