(VIDEO, FOTO ) NAJEZDA GLODARA: Mostarske ulice pod opsadom pacova i miševa!
Foto: Printscreen Bljesak.info

Strahuju od epidemije

(VIDEO, FOTO ) NAJEZDA GLODARA: Mostarske ulice pod opsadom pacova i miševa!

Bosna i Hercegovina -
Sanitarni inspektori Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara su izvršili inspekciju i konstatirali da u gradu na pojedinim lokalitetima ima mišjeg izmeta u velikim količinama

MOSTAR - Zbog najezde glodara u Mostaru, naročito na potezu od Bulevara do Balinovca, gdje je u toku postavljanje kolektora, ali i u oko 35 kanalizacijskih ispusta u Neretvu i Radobolju, gradska sanitarna inspekcija naložila je hitnnu deratizacijeu.

Mostarci su u panici od izbijanja epidemije jer su glodari izvor i prenosioci brojnih zaraznih bolesti. Sanitarni inspektori Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara su izvršili inspekciju i konstatirali da je na tim lokalitetima uočen izmet miševa u velikim količinama. Inspektor je utvrdio da je neophodna hitna deratizacija zbog opasnosti za zdravlje i život ljudi - kazao nam je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Eniz Čolaković.

Građani potpisuju peticiju za hitnu deratizaciju (Foto Printscreen bljesak.info)
Građani potpisuju peticiju za hitnu deratizaciju (Foto Printscreen bljesak.info)

On je istakao da će, po nalogu gradske inspekcije, inspektori već danas započeti s deratizacijom koja bi trebala biti završena za tri dana. Međutim, stručnjaci ističu da će time problem biti tek delimično rešen te ističu da će se pravi efekt postići tek nakon sistemske deratizacije koja u gradu na Neretvi nije provedena od 2008.

Pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije nalaže obavezu njihovog sprovođenja dva puta godišnje na području celog Kantona. Međutim, zbog nedostatka novca u budžetskoj kasi, na sistemsku deratizaciju čeka se već devet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track