FEJSBUK UČI BOSANSKI: Je suis đikan! Srbi odgovorili na pogrdne izraze iz rečnika
Foto: Facebook Printscreen

Akcija na društvenim mrežama

FEJSBUK UČI BOSANSKI: Je suis đikan! Srbi odgovorili na pogrdne izraze iz rečnika

Bosna i Hercegovina -
Na društvenim mrežama se pojavilo mnoštvo provokativnih i šaljivih komentara kao odgovor na školski rečnik bosanskog jezika u kome se Srbi nazivaju pogrdnim nazivima

BEOGRAD - Posle skandala koji je nastao nakon školskog rečnika bosanskog jezika u kome se Srbi nazivaju pogrdnim nazivima poput "đikani" i "genetski četnici", na društvenim mrežama se pojavilo mnoštvo provokativnih i šaljivih komentara na tu temu.

Naime, oni su na šaljiv način odgovorili autoru ovog rečnika, Džavadu Jahiću, čija je knjga preporučena kao literatura u školama i na fakultetima Federacije Bosne i Hercegovine.

Na društvenim mrežama se šeruje "Je suis đikan", aludirajući na čuvenu kampanju "Je suis Charlie", koja se pojavila posle napada na satirični časopis u Parizu.

Školski rečnik koristi se u FBiH, ali i u školama u Republici Srspkoj koje imaju nacionalnu grupu predmeta po planu i programu Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.

U njemu se "đikan" tumači se kao "seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porekla koji je genetski četnik“, uz navođenje primera "poklaše nas đikani".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track