UHAPŠEN U NEMAČKOJ: Bosanac ubio trojicu Italijana, pa pokrao humanitarnu pomoć
Foto: Profimedia

Krvava egzekucija kod Gornjeg Vakufa

UHAPŠEN U NEMAČKOJ: Bosanac ubio trojicu Italijana, pa pokrao humanitarnu pomoć

Bosna i Hercegovina -
Hanefija Prijić se tereti za ubistvo trojice Italijana i krađu humanitarnih donacija 1993. godine. On je osumnjičen da je na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa zaustavio humanitirani konvoj i ubio trojicu Italijana dok su dvojica preživela

DORTMUND - Policija Njemačke juče je na aerodromu u Dortmundu uhapsila bosanskog državljanina Hanefiju Prijića Paragu iz Gornjeg Vakufa.

Ovu informaciju potvrdio je generalni konzul Ambasade BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić. On je kazao da su dobili obaveštenje od policije Nemačke i da je predmet prosleđen ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Prijić je uhapšen po poternici Italije nakon što je stupio na tlo Nemačke. On se tereti za ubistvo trojice Italijana i krađu humanitarnih donacija 1993. godine koje su bile namenjene narodu u BiH. Prijić je već zbog ovog zločina osuđen na Sudu BiH na kaznu od 13 godina i četiri meseca koju je odslužio, a iz zatvora je pušten u februaru prošle godine.

On je tog 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa zaustavio humanitirani konvoj i ubio trojicu Italijana dok su dvojica preživela. Tada su ubijeni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, a streljanje su preživjeli Cristhian Penocchi i Agostino Zanotti.Paraga je, upadom policijskih specijalaca iz Travnika, uhapšen sedam i po godina kasnije nakon zločina, 6. oktobra 2000. godine.

Prvostepena presuda je izrečena 28. juna 2001. godine.

(Bportal.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track