ZAŠTO LI SU ONI STUDIRALI: Plate nastavnika manje od plata čistačica u banci!
Foto: Profimedia

Poražavajuće činjenice

ZAŠTO LI SU ONI STUDIRALI: Plate nastavnika manje od plata čistačica u banci!

Bosna i Hercegovina -
U većini županija u Federaciji BiH nastavno osoblje, s višom i visokom stručnom spremom, radi za manju platu od federalnog proseka

SARAJEVO - Zabrinjavajuća je činjenica da je prosečna plata za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična plati zaposlenih s nižom stručnom spremom koji rade u osiguravajućim kućama, bankama i nekim drugim delatnostima, čije su plate često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom

Porazna je činjenica da u većini županija u Federaciji BiH nastavno osoblje, a to su osobe s višom i visokom stručnom spremom, rade za manju platu od federalnog proseka. Učitelji, nastavnici i profesori nekad su bili ugledni članovi društvene zajednice. Danas, mnogi poniženi prosvetni radnici, žrtve su poremećenih društvenih vrednosti.

Iako rade jedan od najodgovornijih poslova, njihov rad nije adekvatno plaćen. Prosečna mesečna primanja nastavnika, profesora u Federaciji BiH kreću se oko 850 maraka (425 evra), a njihove kolege u Republici Srpskoj zarađuju mesečno oko 930 KM (465 evra). U Federaciji se plata razlikuju od županije do županije. Najniži prosek je u Posavskoj županiji i iznosi oko 660 KM (330 evra), a najviši u Sarajevu, nešto više od 500 evra, donosi portal Večernji.ba.

Obrazovanje, gde radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom - pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto platama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti. Zabrinjavajuća je činjenica da je prosečna plata za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična plati zaposlenih s nižom stručnom spremom u bankama i nekim drugim delatnostima, čije su plate često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom.

Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u celoj regiji. Tako, na primer, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim radnicima, a mesečna primanja su im često i manja od prosečnih plata u državi.

(večernji.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track