ZAROBILI I MUČILI SRPSKU DECU I CIVILE: Policajac Ešef Hurić uhapšen zbog ratnog zločina u Goraždu!
Foto: Bpkg.gov.ba

Policijski komesar osumnjičen za zločine

ZAROBILI I MUČILI SRPSKU DECU I CIVILE: Policajac Ešef Hurić uhapšen zbog ratnog zločina u Goraždu!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Prema nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Sarajeva i Goražda uhapsili tri osobe zbog ratnog zločina.

Uhapšeni su policijski komesar Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Ešef Hurić, advokat Ibro Merkez i Ahmet Sejdić.

Hurić je rođen 24. septembra 1958. u Goraždu, i zajedno sa Merkezom, optužen je da su u svojstvu zapovednika SJB Goražde, učestvovali u realizaciji zapovesti Predsedništva Skupštine opštine (SO) Goražde i njenog predsednika, o zarobljavanju srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te učestvovali u protivzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP u Goraždu.

"Oni su osumnjičeni da su u periodu od 1992. do 1993. planirali, zapovedili, počinili, pomagali i učestvovali u protivzakonitom zarobljavanju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba pola i različitih starosnih grupa, među kojima su bila i deca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovečnim uslovima više meseci, čime im je nanesena velika telesna i duševna patnja, a kao posledica zatočenja, loših uslova i nepružanja pomoći, dve osobe su smrtno stradale, navodi se iz Tužilaštva i dodaje da se, kao posledica navedenih zločina, desilo trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Sejdić se tereti da je za vreme rata u BiH, na teritoriji opština Rudo, Višegrad i Goražde, od početka jula 1992. godine do sredine februara 1993. godine, u svojstvu zapovednika Prve višegradske brigade Armije BiH, naredio, podstrekivao, pomagao, učinio ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i činjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namernog nanošenja snažne telesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovečnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track