MONSTRUOZNO, DRŽAO JE KAO PSA: Godinama bila robinja, jela sa poda, spavala ispred kuće...!
Foto: Printscreen Bportal.ba

Počelo suđenje u BiH za zasnivanje ropskog odnosa

MONSTRUOZNO, DRŽAO JE KAO PSA: Godinama bila robinja, jela sa poda, spavala ispred kuće...!

Bosna i Hercegovina -
Abdija Osmanović zvani Fehim iz Živinica, svoju žrtvu 2013. za neutvrđenu svotu novca 'kupio' od svog brata Sezaije

SARAJEVO - Abdija Osmanović zvani Fehim iz Živinica, prvi je optužen u BiH je za krivično delo zasnivanja ropskog odnosa i prevoz osoba u ropskom odnosu.

On je svoju žrtvu, A. S. osobu s posebnim potrebama, tukao plastičnim kablovima za struju, gasio po njoj cigarete, terao je da kleči na pirinču i ostavljao je ispred kuće po celu noć po hladnoći i kiši, piše Večernji list.bh. Tako je kažnjavao kad god ne bi isprosila onoliko novca koliko je on smatrao da je trebalo. To se, između ostalog, navodi u optužnici sudije Suda BiH.

Abdija je svoju žrtvu 2013. za neutvrđenu svotu novca 'kupio' od svog brata Sezaije. Držao je zatvorenu u kući, i ograničio svako kretanje, osim kad je slao da prosi u Živinice. Ako bi bio nezadovoljan onim što je "zarađivala", fizički i psihički je maltretirao na izuzetno surov način, što je na nesretnoj devojci ostavilo trajne psiho-fizičke posledice. Nakon izvesnog vremena Abdija je svoju žrtvu odveo u Bihać, gde je je nastavio da je iskorištćava tako što ju je slao na Granični prelaz Izačić i druge lokacije kako bi za njega prosila.

Tu je nastavio da se iživljava, pa je nesretnu devojku, osim što e tukao i terao klečati na pirinču, terao da jede so a onda joj nije davao da pije vodu. Spavala je i jela na podu ispred WC-a na pločicama. Nije joj dozvoljavao da jede za stolom ni da koristiti posuđe, nego joj je komadiće hrane bacao na pod. Agonija žrtve trajala je sve do 27. decembra prošle godine kada joj je u Ulici žrtava srebreničkog genocida u Bihaću prišao policajac Đorđe Šešum i pitao je da li želi da ide u sigurnu kuću.

"Dragi te Bog poslao, ja ovako više ne mogu!" rekla je ona Policajcu, anaveo tužilac, podsećajući da je žrtva tada smeštena u sigurnu kuću gde joj je pružena odgovarajuća nega i zdravstvena zaštita, a da su Abdiju Osmanovića pripadnici SIPA-e uhapsili. Nastavak suđenja je zakazan za 10. decembar.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track