DODIK ZAVRŠIO SVEDOČENJE: Srbi su se samo branili
Foto: Youtube/Printscreen

Haški tribunal

DODIK ZAVRŠIO SVEDOČENJE: Srbi su se samo branili

Bosna i Hercegovina -
''Uoči i za vreme rata u BiH političke i vojne poteze povlačili su isključivo Bošnjaci i Hrvati, a Srbi su samo reagovali na njih kako bi zaštitili srpski narod'', rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na svedočenju pred Haškim sudom u svojstvu svedoka odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću.

Dodik je tokom svedočenja, koje je dovršeno danas, istakao kako je to jasno vidljivo i da se hronološki gledano može i dokazati, i da je srpski narod jednako bio ugrožen i u Sarajevu, i u Krajini i u Hercegovini.Prilikom ulaska u sudnicu Ratko Mladić je ustao i salutirao Dodiku zbog čega ga je sudsko veće opomenulo. Naglasio je kako je tokom rata više puta srpska strana pokušala da dođe do dogovora, posebno ističući Kutiljerov plan i dogovor iz Portugala koje je odbacio Alija Izetbegović.

Dodik je rekao i da su potezi koji su povlačeni u stvaranju Republike Srpske bili sasvim legitimni i logični te da je srpski narod imao pravo na njih.

"Koristeći proklamovano pravo naroda na samoopredeljenje Ustava Jugoslavije, i Srbi su imali pravo na svoju političko-teritorijalnu organizaciju", rekao je Dodik.

(Mostar-info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track