DŽONATAN MUR: Niko ne preti Republici Srpskoj, niti to može!
Foto: Dzonatan Mur, Reuters

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

DŽONATAN MUR: Niko ne preti Republici Srpskoj, niti to može!

Bosna i Hercegovina -
BEOGRAD - Republici Srpskoj niko ne preti, niti može da joj preti, a to važi i za Federaciju BiH i Distrikt Brčko, izjavio je šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur

"Ustav BiH je sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Važno je naglasiti da on može da se promeni, kao i drugi demokratski ustavi, amandmanima uz pregovore i puno političke volje", rekao je Mur za list "Danas", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je podsetio da je još 2006. godine bilo pokušaja da se promeni Ustav, i da se umesto tročlanog predsedništva bira jedan predsednik, ali da je ta inicijativa propala. Ustav garantuje RS, Federaciju BiH i Brčko distrikt kao stalne kategorije u BiH, podvkao je Mur.

"Naravno da će se na putu ka EU i Ustav menjati", rekao je i naveo primjer Bugarske koja je, kako kaže, na putu ka EU, menjala svoj ustav više od 80 puta.Kada je reč o najavljenom referendumu u RS, Mur je rekao da podržava stav visokog predstavnika Valentina Incka."Entiteti ne mogu da održavaju referendume o nadležnostima na državnom nivou. To je jasan stav međunarodne zajednice", rekao je Mur.

Prema njegovim rečima, jedini način za razgovore o pravosuđu je strukturalni dijalog, a ne referendum. On je dodao da ne želi da spekuliše o tome da li će referendum biti održan, ali je naglasio da on ne može da izazove nikakve ozbiljne posledice.

Mur je rekao da je Srbija ranije, a i tokom predsedavanja OEBS-u podržavala suverenitet i integritet BiH i izrazio uverenje da će tako biti i u budućnosti."Jasan je stav srpske vlade da ona nije za referendum, što je premijer Aleksandar Vučić javno i rekao", zaključio je Mur.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track