DOSTA: Republika Srpska prekida saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i SIPA
Foto: Printscreen Yt

Vanredna sednica

DOSTA: Republika Srpska prekida saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i SIPA

Bosna i Hercegovina -
Vlada Republike Srpske je to odlučila zbog protivustavnog postupanja tokom hapšenja koja su danas sprovedena na području Novog Grada

"Prekid saradnje sa Tužilaštvom, Sudom i SIPA odnosi se i na institucije RS“, potvrdio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS posle vanredne sednice Vlade RS, održane danas u Banjaluci.

"Vlada RS smatra da jutrošnji postupak SIPA predstavlja grubo kršenje policijske saradnje", rekao je Lukač.On je rekao novinarima da je na vanrednoj sednici Vlade RS zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila SIPA dovodi u sumnju poverenje u MUP Srpske, koji je dosad uvek sarađivao sa bezbednosnim agencijama u BiH, kao i Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Sud BiH je iskazao izrazito nepoverenje, navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP-a traže da im dostavi dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi je izuzme", istakao je Lukač.

Prema njegovim rečima, Vlada Srpske je konstatovala da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i SIPA protivno Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske, pa imajući u vidu ovakvo neprimereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Srpske prekidaju saradnju sa tim institucijama. Lukač je istakao i da je Vlada naredila MUP-u Srpske da spreči svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija Srpske.

"Vlada Srpske i dalje ostaje opredeljena za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbednosnih i pravosudnih institucija u BiH u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti", rekao je Lukač.On je dodao da je zatraženo od Odbora za bezbednost Narodne skupštine Srpske da razmotri informaciju i vladine zaključke i da zauzme stavove i podnese izveštaj Narodnoj skupštini.Lukač je rekao i da je od Narodne skupštine zatraženo zakazivanje posebne sednice na kojoj će biti razmatrana informacija i zaključci koje je zauzela Vlada.

U Novom Gradu, odnosno Bosanskom Novom, jutros je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima 1992. godine, saopštila je SIPA. Pretresano je više lokacija, među kojima je i zgrada MUP-a u tom mestu.

Privođenje se sprovodi u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine.Uhapšeni su: Ljuban Babić (1962), Ranko Balaban (1959), Rajko Karlica (1968), Mirko Odžić (1960) i Milenko Brčin (1963), preneli su mediji u BiH.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track