BOSANSKI SUD KONTRIRA ODLUCI REPUBLIKE SRPSKE: Mi smo i dalje nadležni za celu BiH
Foto: Thinkstock

Previranja

BOSANSKI SUD KONTRIRA ODLUCI REPUBLIKE SRPSKE: Mi smo i dalje nadležni za celu BiH

Bosna i Hercegovina -
Sud Bosne i Hercegovine saopštio je danas da će nastaviti rad na teritoriji cele države, bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske da prekine saradnju s državnim pravosudnim institucijama i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

"U vezi sa jučerašnjom odlukom Vlade RS o prestanku saradnje sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i Sipom, Sud BiH obaveštava javnost da nastavlja sve započete aktivnosti iz svoje nadležnosti, bez obzira na odluku Vlade RS koja je protivna Ustavu BiH i predstavlja nepoštovanje države", saopštio je Sud BiH.

Sud BiH naveo je da odluke entitetskih vlada nisu obavezujuće za institucije na državnom nivou. U saopšenju je navedeno da ni Sud BiH ni Sipa tokom jučerašnje akcije u Novom Gradu, kada je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratne zločine i kada su pretresene prostorije policijske stanice, zgrade opštine i jednog komunalnog preduzeća, nisu postupili suprotno Ustavu, već je to upravo učinila Vlada RS svojom odlukom da MUP RS ubuduće spreči Sipi ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS.

Suda BiH je citirao člana 239. Krivičnog zakona BiH, kojom se krivičnim delom smatra "odbijanje službenih osoba u institucijama entiteta da izvrše odluku Suda BiH ili spreče njeno izvršenje ili na drugi način onemogućavaju njeno izvršenje". Sipa je, dodaje se, ovlaštena da sprečava, otkriva i istražuje krivična dela iz nadležnosti Suda BiH, o čemu se radilo i tokom jučerašnje akcije te policijske agencije. Sud je naveo da prema Zakonu o krivičnom postupku ima pravo da odredi koja će policijska agencija izvršiti njegovu naredbu, pri čemu nije vezan procesnim pravilima o određivanju konkretne agencije za izvršenje njegove naredbe, osim odredaba o nadležnostima tih agencija.

"Odluka Suda da poveri izvršenje naredbe određenoj agenciji slobodna je sudijska procena, o kojoj sudija odlučuje u svakom pojedinačnom slučaju i time ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje profesionalnost agencija koje nisu određene tom prilikom", navodi se u saopštenju.

Vlada je RS juče donela odluku, koju je potvrdila vladajuća većina u parlamentu RS, da prekida svaku dalju saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i Sipom, jer su predstavnici Sipe, bez prisustva pripadnika MUP RS, po naredbi Suda BiH, pretresli policijsku stanicu, zgradu opštine i jedno komunalno preduzeće tragajući za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima na tom području tokom 1992. godine. U Novom Gradu juče je uhapšeno i pet Srba osumnjičenih za ratne zločine.

Opozicione stranke nisu prisustvovale jučerašnjoj posebnoj sednici parlamenta na kojoj je potvrđena vladina odluka, koju su ocenili "ishitrenom", navodeći da ona ne štiti građane RS, već ide u prilog tajkunima i kriminalcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track