MIJATOVIĆ: Bosanske vlasti moraju da spreče finansijski kolaps javnih servisa
Foto: Fonet

Dugogodišnji problemi

MIJATOVIĆ: Bosanske vlasti moraju da spreče finansijski kolaps javnih servisa

Bosna i Hercegovina -
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je danas pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno reše pitanje dugotrajnog finansiranja javnog RTV servisa.

"Sistem javnog servisa već duže vreme nailazi na brojne prepreke jer se relevantna legislativa ne primenjuje", kazala je Dunja Mijatović.

Dodaje da Veće ministara i Parlamentarna skupština moraju hitno da pronađu održiv sistem finansiranja. Postojeći sistem naplate RTV takse putem telefonskih računa ističe 31. decembra ove godine. Ukoliko se ne uvede novi sistem, Radio-televizija BiH (BHRT), entitetski javni servisi, Radio-televizija Federacije BiH (RTV FBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), će se suočiti sa finansijskim kolapsom.

"Neuspeh javnih servisa da u potpunosti primene relevantne zakone i manjak napretka u unutrašnjoj reorganizaciji su takođe doprineli finansijskoj nestabilnosti sistema", naglašava Mijatović.

Tokom zvanične posete BiH u julu ove godine, predstavnica OEBS-a je pozvala vlasti da osiguraju da se RTV taksa naplaćuje efikasno kako bi sistem javnih RTV servisa bio finansijski održiv, saopšteno je iz sedišta OEBS-a u Beču. (24sata.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track