(FOTO) OTKRILI LEK PROTIV SMOGA: Evo kako su Sarajlije došle do malo svežeg vazduha!
Foto: Anadolia

Dišu domaće

(FOTO) OTKRILI LEK PROTIV SMOGA: Evo kako su Sarajlije došle do malo svežeg vazduha!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Sarajlije koje već danima udišu smog danas su konačno mogli da udahnu malo svežeg planinskog vazduha
1 / 3 Foto: Anadolia

Naime povodom povećanog nivoa aerozagađenja u velikom broju bosanskohercegovačkih gradova, građanima Sarajeva na trgu ispred sarajevske Katedrale deljene su tegle s “čistim vazduhom s okolnih planina”.

Reč je o akciji Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC), kojom su želeli da skrenu pažnju na alarmantnu zagađenost vazduha. Aktivisti REIC-a su na postavljenom štandu delili letke i teglice s "čistim vazduhom" i na taj način pozvali nadležne na preduzmu mera za zaštitu od aerozagađenja. Vedad Suljić, direktor REIC-a, rekao je da je ovo deo kampanje "Smog - svest može očistiti vazduh".

"Cilj nam je ukažemo stanovništvu šta mogu da urade u svakodnevnom životu, na svom radnom mestu, u svom domu kako bi uticali na smanjenje zagađenosti. To će uraditi, pre svega, tako što će voditi računa o energetskoj efikasnosti svojih objekata", istaknuo je Suljić.

"Ovim performansom smo želeli da podstaknemo stanovništvo da u slučaju prekomerne zagađenosti, ako se bave rekreacijom ili veći deo daqna borave napolju, to rade na planini, a ne u kotlini", naglasio je Suljić. (Anadolia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track