(VIDEO) Svečano obeležen Badnji dan širom Republike Srpske
Foto: AP/Ilustracija

Praznično

(VIDEO) Svečano obeležen Badnji dan širom Republike Srpske

Bosna i Hercegovina -
Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u hramovima i crkvama šširom Republike Srpske obeležžen je Badnji dan.

Uz tradicionalni doček i paljenje Badnjaka služžile su se liturgije. Večernje bogoslužženje u Hramu Hrista spasitelja u Banjaluci služžio je njegovo preosvešštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Bogoslužženju su prisustvovali brojni vernici. Episkop Banjalučki Jefrem požželeo je svima da Božžić dočekaju u blagostanju, ponavljajući reči patrijarha Pavla – da nikada ne gubimo nadu u bolje sutra, "da žživimo kao ljudi, a nikada kao neljudi".

Foto: AP
Foto: AP

Bogoslužženju je prisustvovao i predsednik RS Milorad Dodik, koji je svim vernicima požželeo da predstojeće praznike provedu u krugu svoje porodice. Badnje veče obeležženo je i u banjalučkom naselju Paprikovac, gde su brojni vernici prisustvovali večernjem bogoslužženju, osvešštanju i paljenju badnjaka u Hramu Svetog velikomučenika Georgija.

Na dočeku Badnjaka bila je i premijerka Republike Srpske ŽŽeljka Cvijanović. Tradicionalno nalaganje Badnjaka organizovano je i u svim opšštinama u Istočnom Sarajevu. Brojni pravoslavni vernici pohodili su hramove u Istočnom Sarajevu, prisustvovali liturgiji, a potom i svečanom činu paljenja Badnjaka, prenosi RTRS.

Kao i prethodnih, i ove godine u porti Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji nakon liturgije pristupilo se osvećenju badnjaka, kojem su prisustvovali brojni vernici. Svetu večernju liturgiju služžio je paroh sarajevski Vanja Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track