AMBASADA SAD U BiH: Verujemo da Vučić shvata osetljivost situacije oko Dana RS
Foto: Tanjug

Traže poštovanje odluka Ustavnog suda BiH

AMBASADA SAD U BiH: Verujemo da Vučić shvata osetljivost situacije oko Dana RS

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini apelovala je na vlasti u RS da naprave odgovarajuće izmene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtevom Ustavnog suda BiH.

Taj sud je ocenio kao neustavan deo Zakona o praznicima Republike Srpske i naložžio Narodnoj skupšštini RS da izmeni sporne odredbe.

"Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma pošštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Verujemo da premijer Vučić shvata osetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH", kazali su iz američke amasade za N1 BiH.

Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od ššest meseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

"Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi moraju da ih poštuju i sprovode. Svi učesnici obeležžavanja praznika treba da izbegavaju podsticanje nacionalističkih osećaja", saopšštili su iz ambasade SAD. Vučić danas predvodi delegaciju Srbije na proslavi Dana RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja