(VIDEO) MISTERIOZNI HRAST U SELU BANČIĆI: Lišće mu ne opada od kako ga je blagoslovio Sveti Sava!
Foto: Prinskrin Yt

Legenda o neverovatnom fenomenu

(VIDEO) MISTERIOZNI HRAST U SELU BANČIĆI: Lišće mu ne opada od kako ga je blagoslovio Sveti Sava!

Bosna i Hercegovina -
LJUBINJE - Selo Bančići, nekoliko kilometara udaljeno od centra Ljubinja, širom bivše Jugoslavije poznato je po dugovečnim stanovnicima od kojih su brojni doživeli više od stotinu godina.

Čist vazduh, zdravu hranu, ali i čudo uvek zelenog hrasta prepoznali su u opštini Ljubinje i žele da ih iskoriste u turističke i zdravstvene svrhe.

Trenutno u Bančićima živi tek pokoji stanovnik i to uglavnom stariji. Jedan od njih je devedesetogodišnji Neđeljko Janjić koji nam priča o svojim precima koji su živeli preko stotinu godina.

"Moj deda živeo je 107 godina, otac 82 godine, a majka 97. Majčin otac živeo je 104, majčina majka 102 godine", otkriva Janjić.

Osim domaće ishrane, svežeg vazduha, oni za dugi život ističu i preporučuju pojedine biljke koje rastu u okolini njihovog sela.

"Ovo svet nema, ovo gde su Bančići nema nijedno brdo i tu se ukrštava klima morska i primorska, i u nas svaku biljku i travu valja jesti i to nas drži", smatra Janjić.

U selu Bančići nalazi se hrast koji već godinama pleni pažnju zbog toga što njegovo lišće ne opada na jesen.

Ovaj hrast je zelen tokom cele godine, a lokalno stanovništvo i botaničari koji su dolazili na ovo područje imaju više objašnjenja kako je to zapravo moguće, ali do danas nije otkriven pouzdani uzrok.

Prema predanju, Sveti Sava je zaspao i odmorio se u hladu ovog hrasta. Kada je krenuo dalje na put, okrenuo se i blagoslovio drvo rečima:

"Kad si me ovako osvežio, vazda zelen bio!"

Opština Ljubinje planira da iskoristi prirodne potencijale izgradnjom vazdušne banje koja bi i drugim ljudima pomogla da produže život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track