KOSTI ĆE DA SE LEDE: U BiH temperature padaju do -20 stepeni!
Foto: Rojters

Narandžasto upozorenje

KOSTI ĆE DA SE LEDE: U BiH temperature padaju do -20 stepeni!

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Narandžasti meteoalarm upaljen je danas na teritoriji čitave BiH, osim Trebinja, zbog ekstremno niskih temperatura, koje će ići i do -20 stepeni Celzijusa

Narandžasti alarm znači da je vreme veoma opasno, praćeno neuobičajenim vremenskim prilikama, a da su moguće štete i ljudske žrtve.

Savjetuje se oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uslovima, i da građani, a pogotovo oni koji izlaze iz kuća ili idu na put, budu svesni rizika. U utorak se očekuju temperature i do -15 u pojedinim gradovima, a na jugu Hercegovine oko minus pet stepeni Celzijusovih, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Međutim u pojedinim višim predelima na istoku zemlje očekuje i još niža temperatura, koja će na planinama dostići i do -20 stepeni. U noći sa srede na četvrtak očekuje se sneg, koji se najverovatnije neće zadržavati na tlu, a zatim sledi razvedravanje, i jači mraz, uz sunčane intervale.

Do blagog povećanja temperature dolazi od vikenda, posle 23. i 24. januara, s jutarnjim temperaturama od minus osam do minus dva stepena Celzijusa, a u toku dana temperture će biti u blagom plusu, od dva do pet stepeni Celzijusovih.

Građanima se savetuje da u dane veoma niskih temperatura dodatno pripaze na svoje zdravlje. Starije osobe, srčani bolesnici i deca ne bi trebalo da izlaze napolje. Što se tiče osoba koje su zaposlene, preporučuje dosta tečnosti, ali nikako vruće, jer konzumiranje tečnosti visokih temperatura izaziva probleme prilikom izlaska na niske temperature koje su napolju. Treba jesti više kuvane hrane, supa, voća, povrća i vitamina C

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track