IZETBEGOVIĆ: Vučić igra kontroverznu igru
Foto: AP

Oscilacije

IZETBEGOVIĆ: Vučić igra kontroverznu igru

Bosna i Hercegovina -
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da su odnosi Sarajeva sa Beogradom u ovom trenutku "oscilirajući", a premijeru Aleksandru Vučiću zamerio je što je otišao u Banjaluku na proslavu Dana RS, umesto "možda, nekog ministra".

On je dodao da Vučić igra igru "BiH je u pravu, a i Dodik je u pravu", što je nazvao kontroverznom igrom. Izetbegović kaže da Vučić pokušava da približi odnose Sarajeva i Banjaluke, ali tako što, kako je rekao, "igra jednu igru u koju smo za sada i mi iz BiH u pravu, a i Dodik je u pravu, pa je blizak i Banjaluci, pa je blizak i Sarajevu".

Aleksandar Vučić, Foto: Nemanja Pančić
Aleksandar Vučić, Foto: Nemanja Pančić

"Poslednja pozitivna odluka sa njegove strane je da ne podrži referendum, da jasno i javno kaže Miloradu Dodiku da ne ide u referendum. Nadam se da će Dodik uvažiti i uzeti u obzir takav stav. Da li će gospodin Vučić uspeti da sve to približi i da pomogne da se stvari pomiruju i da idu kuda treba, videćemo. Jedan dan nisam zadovoljan sa onim što radi, drug dan jesam zadovoljan onim što kaže i uradi", rekao je Izetbegović.

On je dodao da Aleksandar Vučić igra "kontroverznu političku igru" i rekao da se nada da će prevagnuti "ova druga, legalistička, ispravna politika".

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

Upitan da li veruje u političku iskrenost Aleksandra Vučića da sa BiH želi najbolje moguće odnose, Izetbegović kaže da je to često pitanje koje mu postavljaju.

"Želim da verujem. Šta mi, na kraju krajeva, preostaje nego da želim da verujem i da se trudim da stvari idu u pravom smeru. Za svaku mogućnost koja se u ovom balkanskom haosu ukaže kao šansa da se uhvatim i da ja pokušam povećati šanse. Tako je bilo i sa gospodinom Vučićem. Mi smo bili snažno krenuli u normalizaciju odnosa, pre svega između dva naroda, bili smo dogovorili neke stvari za prošlo leto da se vidimo sa grupama intelektualaca i političara i da probamo temeljno raditi na popravci odnosa", rekao je Izetbegović.

Te odnose, kako kaže, pokvarili su događaj iz Srebrenice, hapšenje Nasera Orića i ruski veto na rezolucije o Srebrenici.

"Da li ćemo biti to u stanju prevazići, da li će gospodin Vučić biti u stanju da to prevaziđe, nadam se da hoće. Posle toga, imao je jednu lepu posetu Srebrenici. Nakon svega što je tamo preživeo, došao je da pomogne. Za jednu Srbiju koja nema baš para za razbacivanje, odobrio je izdašan iznos za Srebrenicu. Kao što rekoh, u ovom času imamo jednu politiku koja oscilira gospodina Vučića i ja se nadam da će te oscilacije, ta sinusoida sve više ići na pozitivnu stranu", rekao je Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track