(VIDEO) CELA BOSNA ISMEJALA PREMIJERA: Fadilove bisere i zajedljive komentare građana preneo i BBC!
Foto: Printscreen Youtube

Zapalio društvene mreže

(VIDEO) CELA BOSNA ISMEJALA PREMIJERA: Fadilove bisere i zajedljive komentare građana preneo i BBC!

Bosna i Hercegovina -
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je postao izuzetno popularan na društvenim mrežama posle svoje izjave da građani ove zemlje žive rasipnički, a citira ga i BBC

.Toliko je bila biserna da je i nju i reakcije građana na nju objavio i britanski BBC, zajedno s hashtagom #ForgiveMeFadil.

On je naime izjavio da je sproveo sopstveno istraživanje i da je tražio podatke od jednog trgovačkog lanca o 10 najprodavanijih proizvoda u njihovim marketima

. Bio je neprijatno iznenađen jer je kako kaže "Na prvom mestu bila kafa, na drugom cigarete, na četvrtom pivo, na osmom vino"

- Građani FBiH žive dobro. Štaviše, rasipaju se - zaključio je Novalić dodajući da je su, po njemu, samo tri proizvoda esencijalna, odnosno najpotrebnija za život, a to su kafa, ulje i mleko.

BBC si piše da je „lider iz BiH naišao na bes građana i korisnika društvenih mreža posle komentara da rasipaju novac na luksuzne stvari“.

Oni su preneli nekoliko komentara s društvenih mreža, poput:„I had a bath and it's not Sunday. #ForgiveMeFadil (kupao sam se, a nije nedjelja, #FadileOprosti"

„Coffee, with milk #ForgiveMeFadil (Kafa s mlijekom, #FadileOprosti)

„Više od 150 hiljada mladih napustilo je BiH od 1995. Neugodno mi je koliko nam je dobro.“

BBC dodaje da je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja regiona, i da UN tvrdie kako je 60 posto mladih u zemlji nezaposleno

Gražani su u akciji #FadileOprosti ismevajući premujera pitali Novalića šta smeju da jedu, da li uopšte da se jedu. Neki su jadali da im je “žena spremila pasulj bez mesa” jer je premijer rekao da su rasipnici.

Premijer je pokušao da se "opere" objašnjavajući "da je to pomenuo u svetlu da potrošačka korpa nije nešto prema čemu se može raditi indeksacija minimalne plate. Ja sam bio šokiran poretkom potrošnje kod nas i rekao sam samo istinu.

Ne znam zbog čega ovo društvo nije spremno prihvatiti istinu i da trošimo toliko puno sporednih stvari. To je sada izazvalo negativnu reakciju gde ljudi govore da im Novalić ne da da puše, piju pivo i neke druge konotacije. Naravno da nismo ciljali na to, ne daj Bože – rekao je Novalić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track