Najnovije vesti

ŠOKANTNO: Specijalci RS pre pljačke vozila s novcem opljačkali i Unikredit banku?!
Foto: Printscreen/ATV

Analiziraju se snimci

ŠOKANTNO: Specijalci RS pre pljačke vozila s novcem opljačkali i Unikredit banku?!

Bosna i Hercegovina
BANJALUKA - Uhapšeni specijalci MUP-a Republike Srpske nalaze se pod istragom i za spektakularnu pljačku filijale Unikredit banke u centru Kotor Varoša iz koje je 15. avgusta 2014. godine ukradeno 200.000 maraka (100.000 evra), piše Press RS.

Izvor blizak istrazi rekao je Da su Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, nakon rasvetljavanja pljačke blindiranog kombija "Sektor sekjuritija", na autoputu Gradiška-Banjaluka, napravili detaljnu analizu nerešenih razbojništava u banjalučkoj regiji i utvrdili da u nekoliko slučajeva postoje poklapanja i sumnje da bi moglo da se radi o istim izvršiocima.

"Prema načinu izvršenja postoji mnogo podudarnosti u pljački blindiranog kombija "Sektor sekjuritija" i razbojništva u filijali Unikredit banke u Kotor Varošu, kada su četiri maskirana razbojnika ukrala 200.000 maraka. Na snimcima bezbednosnih kamera se vidi da se u oba slučaja razbojnici kreću na gotovo identičan način, kao i da su iste fizičke konstitucije. U obe pljačke koristili su automatske puške, među kojima je i jedna s drvenim kundakom, a ono što ih najviše povezuje jeste činjenica da su obe pljačke tipovane i da su razbojnici znali da se u trezoru nalazi veća količina novca", objašnjava izvor iz istrage.

Kao što je već poznato, ulogu tipera u pljački blindiranog kombija, koja je izvršena 22. septembra prošle godine, imao je radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (29), koji je radio u centrali Unikredit banke, tako da je u oba slučaja mogao imati saznanja o količini novca.

Slučajno ili ne, Kuzmić je rodom upravo iz Kotor Varoša, kao i uhapšeni specijalac Aleksandar Popović (28).

U pljački Unikredit banke u Kotor Varošu učestvovala su najmanje četiri maskirana razbojnika, koji su se pred banku dovezli u ukradenom automobilu "reno senik".

U 8.05 sati upali su u poslovnicu i jedan od razbojnika je kundakom puške udario radnika "Sektor sekjuritija", koji je obezbeđivao banku, i oteo mu pištolj. Ostali su na nišanu držali radnike banke, kojima su naredili da legnu na pod.

Nakon toga su direktoru filijale prislonili cev puške i, pod pretnjom da će pucati, naredili mu da otvori trezor i ukrali oko 200.000 maraka. Zanimljivo je da je upravo na dan pljačke banka počela sa isplatom plata radnicima kotorvaroške Fabrike obuće "Sportek", u kojoj je zaposleno više od 1.600 ljudi, što su razbojnici verovatno znali.

Posle pljačke, razbojnici su pobegli prema Kneževu, a isti dan policija je na lokalnom putu u jednom selu pronašla "reno senik" koji je korišćen u pljački. Ni tada automobil nije bio zapaljen, a dodatnim proverama je utvrđeno da je vozilo ukradeno u banjalučkom naselju Starčevica, dan pre pljačke.

Podsetimo, zbog umešanosti u pljačku 617.000 KM iz blindiranog kombija "Sektor sekjuritija" uhapšeni su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banjaluke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoša, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša i Oleg Banda (31), vlasnik auto-kuće "Kvatro" iz Banjaluke. Petorici je određen pritvor, a sa slobode se brane Inđić i Janjuz.

(Pressrs.ba, Foto: Printskrin Jutjub)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...