Najnovije vesti

DANAS BI IMALA 24 GODINE: 10 godina od smrti Slađane Kobas, jedine preživele banjalučke bebe
Foto: Grad Prijedor

Da se ne zaboravi

DANAS BI IMALA 24 GODINE: 10 godina od smrti Slađane Kobas, jedine preživele banjalučke bebe

Bosna i Hercegovina
PRIJEDOR - Porodica i prijatelji obeležili su 10 godina od smrti Slađane Kobas, jedine preživele bebe iz banjalučkog porodilišta ratne 1992. godine, kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti dopreme kiseonika za inkubatore umrlo 12 novorođenčadi.

Parastos je služio je protojerej Ranko Maletić u prisustvu rodbine i prijatelja porodice Kobas.

 

Na pomenu je bio Slađanin otac Stojan koji je rekao da bi njegova ćerka, da je živa, 18. juna ove godine napunila 24 godine.

 

"Teško je svih ovih godina i dana od kada je nema. Veliku je borbu za život vodila i to uz pomoć mnogih humanih ljudi bez kojih ne bih mogao ništa da uradim", kaže Stojan.

 

On je dodao da su u tome veliku ulogu odigrali i mediji, ali da postepeno u zaborav padaju i Slađana i 12 beba, kao i majke tih beba.

 

"Ja živim od penzije, a imam oženjenog sina i udatu ćerku koji imaju svoje porodice i niko od njih nema posao. To je tužno i jako teško živimo, ali od svega je najveća tuga što moje najmlađe dete nije među živima", rekao je Kobas.

 

Među onima koji svake godine dođu na godišnjicu Slađanine smrti je i njena učiteljica Nada Praštalo.

 

"Uvek kada dobijem prvačiće setim se te nasmejane crnokose devojčice i sećanje ne bledi. Dok sam živa sećaću se Slađe i njene borbe za život, njene patnje i hrabrosti, optimizma sa kojim je sve to izdržala 13 godina", rekla je Praštalo.

 

Slađana Kobas imala je trinaest i po godina kada je izgubila bitku za život. Preživela je 12 operacija jer je prvo lečila oči, a potom joj je dijagnostifikovan rak kostiju.

 

Novac za njeno lečenje na klinikama u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji i Americi, darivale su brojne institucije, preduzeća i pojedinci iz zemlje i inostranstva.

 

(Glas Srpske, foto: Grad Prijedor)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...