(FOTO) SIPA HAPSI ŠVERCERE DUVANA: Oštetili budžet za 4 miliona evra!
Foto: Rtrs

Pretresi u BiH

(FOTO) SIPA HAPSI ŠVERCERE DUVANA: Oštetili budžet za 4 miliona evra!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "Lištica", koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva, javljaju mediji u BiH.

Aktivnosti se sprovode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i nekoliko kantonalnih MUP, preneo je Klix.ba.

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i hapšenje zbog sumnje da su počinili krivično delo organizovnai kriminal u vezi sa krivičnim delom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca.

U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duvan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obeležavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV.

Procenjuje se da su svojim nezakonitim delovanjem u periodu od tri meseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM (3.900.000 evra ) a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM (600.000 evra).

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentovanja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

(Foto: RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track