SARAJEVO: Fahrudi Radončić ponovo zadržan u sudu BiH, čeka se odluka o zahtevu Tužilaštva
Foto: Beta, 17.2.2016.

Ometanje pravosuđa i trgovina uticajem

SARAJEVO: Fahrudi Radončić ponovo zadržan u sudu BiH, čeka se odluka o zahtevu Tužilaštva

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Sudija Minka Kreho odlučila je da Predsednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić bude zadržan u prostoriji za zadržavanje dok se ne odluči o predlogu Tužilaštva da mu pritvor bude određen do kraja suđenja.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je Radončić, koji se tereti za ometanja rada pravosuđa i trgovinu uticajem, nakon puštanja iz pritvora 17. februara, prekršio mere zabrane kućnog pritvora i razgovora sa medijima o predmetu, javlja BIRN – Justice Report.

Tužilac Emir Neradin je pojasnio da je Radončić izjavio medijima da je reč o politički montiranom procesu, u kome je optužen da vrši uticaj na nebitne svedoke u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu. Tužilac je rekao da je Radončić na dan puštanja iz pritvora napustio apartman na 33. spratu Avazovog tornja tako što je otišao u restoran dva sprata niže, gde mu je upriličen doček povodom puštanja iz pritvora, a što nije smeo.

Radončić je kazao kako nije po izlasku iz pritvora pročitao kojih se mera treba pridržavati. Dodao je kako je po izlasku iz pritvora otišao do restorana, gde ga je našao branilac Asim Crnalić koji mu rekao kako mora boraviti na 33. spratu tornja. Crnalić je kazao da od tada Radončić nije napuštao taj sprat. Dodao je kako policajci prilikom obilaska Radončića nisu utvrdili da je prekršio neku od mera zabrane.

Prema Crnaliću, Tužilaštvo nije zaduženo da vrši kontrolu mera zabrane. “Zakon nije predvidio, časni Sude, nikakvu ulogu tužilaštva u tome”, izjavio je branilac.

Sud BiH je 15. februara potvrdio optužnicu protiv Fahrudina Radončića zbog ometanja rada pravosuđa i davanja koristi za trgovinu uticajem. Zajedno s njim, optužen je i njegov stranački kolega Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

(Radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track