(VIDEO) PAPRENA NOSTRIFIKACIJA U BIH: Naplaćuju prevođenje diploma sa srpskog na srpski
Foto: AP Photo

Teško do posla kod suseda

(VIDEO) PAPRENA NOSTRIFIKACIJA U BIH: Naplaćuju prevođenje diploma sa srpskog na srpski

Bosna i Hercegovina -
Zoran Jovanović, diplomu prostornog planera, stečenu na Geografskom fakultetu u Beogradu, morao je da nostrifikuje, da bi konkurisao za posao u Brčkom.

Iako ima upisano državljanstvo Republike Srpske koja priznaje diplome iz Srbije morao je da nostrifikuje diplomu u Sarajevu i to sve plati 200 maraka.“Znači, bez obzira što si se opredelio za entitet, ti moraš, u ovom slučaju, da izvršiš nostrifikaciju. Znači, ta priča ne važi. Ja praktično vršim prevođene diplome sa srpskog na srpski i plaćam još za to“, kazao je Zoran Jovanović, diplomirani prostorni planer.Iz brčanske vlade godinama najavljuju da će nostrifikacija biti moguća i u distriktu. Iako je zakon donet pre godinu, a pravilnik tek pre nekoliko dana, nostrifikacija diploma u distriktu nije zaživela jer nije formirana komisija koja će obavljati ovaj posao. Dok se to ne uradi ispaštaće diplomci.

„Svi, bez obzira na državljanstvo, moraju vršiti nostrfikaciju diploma. Moj lični stav da su time oštećeni državljani Republike Srpske koji žive u Brčkom. Ali, nažalost, zakonodavac je tako rekao, dakle, da se u Brčko distriktu primenjuju zakoni Brčko distrikta i Zakoni BiH“, rekao je Slobodan Ristić, v.d. šefa Odeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.Prema obećanjima nadležnih čitav posao oko besplatne nostrifikacije diploma u Distriktu trebalo bi da bude završen u narednih nekoliko meseci. Do tada Brčaci, koji su svoje diplome stekli na nekom od univerziteta izvan granica BiH, mogu samo da biraju da li će diplome da nostrifikuju u Sarajevu, Mostaru ili Orašju i na to potroše nekoliko stotina maraka.

(ebrcko.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track