SEĆANJE: Obeležena godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu
Foto: AP 2015

Prvi napad u Bosni

SEĆANJE: Obeležena godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu

Bosna i Hercegovina -
U crkvi u Sijekovcu kod Broda danas se obeležava 24 godine od stradanja srpskih civila koje su na današnji dan 1992. godine ubili pripadnici regularne vojske Hrvatske.

Pomen sijekovačkim žrtvama služio je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, a liturgiji su prisustvovali ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, predstavnici Vlade RS, prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, kao i predstavnici boračkih udruženja.

Posle pomena, kako je najavljeno, planirana je poseta Milji Zečević, kojoj su na današnji dan 1992. godine ubijena dva sina i muž, a potom će na spomen-obeležje ispred njene kuće biti položeno cveće. Cveće će biti položeno na spomen-ploču deci koja su ubijena u Sijekovcu, a za čijim se posmrtnim ostacima još traga.

Regularne snage Hrvatske, s paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, tokom 1992. godine u nekoliko su navrata napadale selo Sijekovac kod Broda, usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, dece i staraca.

Zapaljeno je 15 kuća, kao i pravoslavna crkva. Napad u Sijekovcu bio je prvi oružani napad na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track