BAKIR IZETBEGOVIĆ: BiH razmatra reviziju postupka protiv Srbije
Foto: Anadolija

Posle presude Karadžiću

BAKIR IZETBEGOVIĆ: BiH razmatra reviziju postupka protiv Srbije

Bosna i Hercegovina -
Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenućemo reviziju no potreban nam je novi dokaz, kazao je Izetbegović,

SARAJEVO - Predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je danas da će, ako bude novih elemenata a na osnovu presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju genocid. Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da se presuda pažljivo analizira.

"Udubiće se u samu presudu (Karadžiću) i njenu sadržinu i videćemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bežati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenućemo reviziju no potreban nam je novi dokaz", kazao je Izetbegović, prenela je Hina. Dodao je da bi bilo najbolje da Srbi i Bošnjaci pažljibo pročitaju celu presudu i da na osnovu sudski potvrđenih činjenica pokušaju popraviti uzajamne odnose.

Bakir Izetbegović i Dragan Ćović, foto: Printscreen
Bakir Izetbegović i Dragan Ćović, foto: Printscreen

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da ne veruje da presuda Karadžiću donosi pretpostavke za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Ocenio je da je loše to što se svaka presuda politizira a posebno se to odnosi na one koje donosi Haaški tribunal. Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i genocid. Tom je presudom ujedno ostavljena mogućnost BiH da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu.

Rok za pokretanje postupka revizije ističe u februaru 2017. Profesor Tibor Varadi, međutim, tvrdi da u presudi Karadžiću nema novih činjenica koje bi mogle da se iskoriste kao "okidač" za pokretanje revizije tog sudskog postupka BiH protiv Beograda. "Kod mnogih u BiH godinama preovladava uverenje da spor protiv Srbije treba obnoviti", rekao je Varadi i dodao: "Ništa što stoji u presudi Karadžiću nema uticaja na mogućnost da BiH pokrene reviziju postupka protiv Beograda. Potvrđeno je da je u Srebrenici bilo genocida, što je već ranije odlučio i MSP, uz konstataciju da se on ne može pripisati Srbiji. To što je genocid pripisan Karadžiću, ne znači da može da se pripiše Srbiji"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track