KRAJ DRAME: Radnici Tuzla kvarca prekinuli protest
Foto: Youtube/Printscreen

Pronađeno rešenje

KRAJ DRAME: Radnici Tuzla kvarca prekinuli protest

Bosna i Hercegovina -

Posle postignutog dogovora i potpisanog Protokola o načinu reššavanja problema u vezi s radom Tuzla kvarca, radnici ove kompanije prekinuli su šštrajk, saopšteno je iz Kancelarije za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Četvorica radnika "Tuzla kvarc", koji štrajkuju glađu već 18 dana, juče su se popeli na silos, koji se nalazi u krugu fabrike, i pretili da će počiniti samoubistvo, izjavio je predsednik sindikata u toj kompaniji Senad Mehanović.

Radnici su štrajkovali su glađu od 11. aprila. Oni su tražili vraćanje koncesije za eksploataciju kvarcnog peska na lokalitetu Bukinje. Prošle sedmice iz očaja su pre nekoliko dana iskopali sebi grobna mesta u krugu fabrike u znak protesta i teške situacije u kojoj se nalaze.

Protokol predviđa da kompanija Tehnograd company d.o.o. Tuzla preduzme mere i putem sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji s kompanijom Tuzlakvarc omogući radno angažovanje radnika Tuzlakvarca. Ovaj dokument predviđa i da Tehnograd company preuzme određene finansijske obaveze i da se pokažže spremnost kompanije da u narednom periodu preuzme koncesiju za eksploataciju kvarcnog peska, a time i omogući rad ovih radnika.

Ovakvim reššenjem potvrđeno je opredeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da Tuzlakvarc u trenutnim uslovima u kojima egzistira, s blokiranim transakcijskim računima ne ispunjava uslove za dodelu koncesije za eksploataciju kvarcnog peska. Kako je rečeno u saopštenju, zahvaljujući dobroj volji vlasnika kompanije Tehnograd company pronađeno je za radnike prihvatljivo reššenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track